Коледа по време на Ковид: Подаръци няма да липсват

Въпреки че сме най-бедната страна в Европа, българите ще отделят 25% от доходите си

03.12.2020 | 20:31 Редактор: Юлия Христова

До Коледа остават 3 седмици. По традиция това е периодът на най-трескаво пазаруване, но заради пандемията, тази година празникът ще е различен. Българите обаче държат на празничния дух и са готови да отделят една четвърт от бюджета си за трапеза и подаръци. Това сочи международното проучване "Коледен барометър".

За българите празниците винаги са били повод за веселие, семейни събирания и... развързване на кесията. 2020 обаче се оказа година на предизвикателствата във всяко отношение, включително и подготовката за празниците. И докато на едната крайност са тези, които смятат, че сега не е моментът за прекалено харчене, за други като телевизионната водеща Деляна Маринова-Джуджи трябва да се радваме на всеки миг и да празнуваме живота всеки ден. 

"Всичко това кара хората да искат да живеят този живот. Хайде стига сме се страхували - в този смисъл са склонни да похарчат повече пари… и в крайна сметка няма нищо лошо, защото животът – това е най-голямата ценност, но не трябва да забравяме да го живеем", каза тя.

Въпреки че сме най-бедната страна в Европа, българите планират да отделят 25 процента от доходите си или средно по 269 евро на домакинство за празнични разходи по Коледа. След нас са Румъния и Хърватия. А жителите на страни като Финландия и Холандия ще отделят едва 10 на сто от месечния си бюджет за това, но не заради липсата на средства, а заради по-високия стандарт на живот. 

"На първо място е базовият фактор – българите имат по-ниски доходи и винаги, когато става въпрос за извънреден разход, различните държави са с различен процент от целия доход", посочи икономистът Георги Вулджев.

Икономистите съветват в условия на такава пандемия все пак да обмислим разумно празничните разходи. Дори и да се лишим от пътуване и луксозни подаръци, тази Коледа най-големият подарък ще бъде времето, прекарано със семейството и близките ни.

Вижте повече в репортажа на Владимира Илиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК