Не забравяйте тези плодове и зеленчуци през декември

Райските ябълки осигуряват 46% от препоръчителния дневен прием на този витамин

03.12.2020 | 23:03 Редактор: Искра Ангелова
Не забравяйте тези плодове и зеленчуци през декември

Още през декември се сбогуваме със старата година, наслаждавайки се на вкусни и цветни коледни ястия със сезонни плодове и зеленчуци.

Много плодове и зеленчуци могат да бъдат намерени в магазините по всяко време на годината благодарение на оранжериите, но диетолозите съветват и насърчават консумацията на сезонни плодове и зеленчуци, за да се насладите на вкуса им и да допринесат за устойчивото развитие, информира испанското издание А Бе Се.

През последния месец на годината можем да приготвим мезета, основни ястия и десерти с декемврийски плодове като райска ябълка, киви или авокадо и сезонни зеленчуци като моркови, зеле, праз, спанак и да им придадем цитрусов вкус благодарение на лимоните, портокалите , мандарини или грейпфрути, които сега се продават най-узрели.

Това е списък със сезонни плодове и зеленчуци през декември:

Авокадо

Авокадото е плод с форма на круша, вътре в който има заоблено семе със светъл цвят и дължина 2-4 см , покрито с тънък слой кафява дървесина.

Според експерти от Испанската фондация за хранене авокадото може да се купува целогодишно, с изключение на летните месеци. Авокадото е един от плодовете с най-ниско водно съдържание от 78,8 грама на 100 грама. Също така съдържа 19 mg витамин А (17 mg на 100 грама) и 15 mg калций. И накрая, заслужава да се отбележи, че той е богат на калий, магнезий и фосфор, информира БГНЕС.

Грейпфрут

Грейпфрутът е плод от семейството на цитрусовите с произход в Югоизточна Азия, въпреки че отглеждането му се е разпространило в много други страни извън Азия. Донякъде е горчив, но има много добър вкус.

Този плод е 90% вода, съдържа 32 калории на 100 грама, 7 грама въглехидрати, 0,6 протеини, без мазнини и с високо съдържание на витамин С, фибри, калций, магнезий и калий.

grapefruit

Той е добър източник на каротеноиди, особено червен грейпфрут. Каротеноидите са предшественици на витамин А. Въпреки че е с ниско съдържание на хранителни вещества, той съдържа витамини, минерали и някои нехранителни вещества, които се съдържат в повечето растителни храни.

Портокал

Този плод е добър източник на аскорбинова киселина или витамин С. (Средно големият портокал осигурява 82 mg витамин С, като 60 mg са препоръчителният дневен прием на това хранително вещество). Също така е богат на фолиева киселина, която допринася за нормалното образуване на кръвни клетки.

Портокалите се открояват и с количеството си флавоноиди. По отношение на портокаловия сок, не забравяйте, че той не съдържа почти никакви фибри, а също и по-малко витамини и минерали от целия портокал, така че се препоръчва да консумирате всички плодове в прясно състояние.

Портокалите могат да бъдат закупени по всяко време на годината, но главно през есенните месеци, започвайки през ноември.

Мандарина

Мандарината е цитрусов плод като портокал, лимон или грейпфрут. Този плод е основният източник на витамин С, който насърчава чревната пропускливост поради съдържанието на фибри, бори се със запека, стимулира антибактериалното действие, насърчава образуването на антитела, естествен протектор срещу затлъстяването и е много препоръчителна храна.

Този плод, който е в оптимално състояние за консумация от ноември до март, е богат на вода (88,3 mg на 100 грама); фибри – 1,9 mg; калций (26 mg калций на 100 грама), калий (160 mg на 100 грама) и магнезий (11 mg на 100 грама).

Райска ябълка

Райската ябълка съдържа значителна част от въглехидратите (16%), главно фруктоза и глюкоза. Също така съдържа пектин, отговорен за консистенцията на целулоза от райска ябълка, както и значително количество неразтворими фибри. Пектинът и лигавиците задържат вода, увеличавайки обема на изпражненията и улеснявайки чревния транзит.

Що се отнася до съдържанието на витамини, райската ябълка е изключителен източник на провитамин А (вещество, което се превръща във витамин А в организма), по-специално b-криптоксантин (100 грама годна за консумация порция съдържа 1447 мкг от този каротеноид, който е отговорен за цвета на плодовете)

Освен това е източник на витамин С, в частност средния размер райски ябълки осигуряват 46% от препоръчителния дневен прием на този витамин.

Сред минералите се отличава калият и в по-малка степен магнезият и фосфорът. Райската ябълка ни осигурява фенолни съединения, особено в танините, които варират през целия период на узряване на плодовете.

Карфиол

Според експерти от Испанската фондация за хранене основният компонент на карфиола е водата, която заедно с ниско съдържание на въглехидрати, протеини и мазнини го прави нискокалорична храна.

По отношение на витамините трябва да се отбележи витамин С (въпреки че голяма част от него може да се загуби по време на готвене) и фолиева киселина.

cauliflower

Витамин С помага да се предпазят клетките от окислително увреждане и подобрява усвояването на желязо. Фолатът допринася за нормалното образуване на кръвни клетки и нормалното функциониране на имунната система. Една порция карфиол съдържа 33% от препоръчаните хранителни вещества.

Карфиолът е труден за отглеждане: той предпочита богата на хумус почва. Най-добре се консумира между септември и януари, но в магазините го продават целогодишно. В зависимост от времето на узряване се подразделя на летен, есенен и зимен.

Праз

Празът принадлежи към семейството на лука, което има около 3500 вида тревисти растения и дървета. Това е един от най-известните зеленчуци, заедно с чесъна и лука. Отглежда се през по-голямата част от годината, с изключение на най-топлите месеци (април, май, юни, юли). Според експерти отнема около пет месеца и се отглежда главно на луковица, въпреки че листата също са годни за консумация. Може да се консумира сурово в салати, супи или в богат крем от праз, според Испанската фондация за хранене.

Този зеленчук е богат на витамин С (18 mg на всеки 100 грама храна), калций (31 mg на всеки 100 грама храна) и калий (256 mg на всеки 100 грама храна).

Спанак

Спанакът е родовото наименование на едногодишно растение от семейство амарантови, което се отглежда за питателни и вкусни листа. Обикновено се отглеждат две разновидности спанак: къдраволистен, който издържа добре на транспортиране и обикновено се продава пресен, и гладколистен, който се почиства лесно и се продава замразен или консервиран.

Ядлива порция спанак е 81 грама на 100 грама пресни продукти, а хранителната стойност на спанака се крие във високото съдържание на витамини и минерали. По-специално, това растение съдържа големи количества фолат, витамин С и витамин А, както и по-ниски количества витамин Е, В6 и рибофлавин. Той също така осигурява много високо съдържание на b-каротини (3,25 μg / 100 грама суров спанак), съединения, които освен че се превръщат във витамин А в нашето тяло (провитамин А), имат антиоксидантно и стимулиращо действие върху имунната система. Освен това спанакът е много богат на калций – 147,3 mg на 100 грама продукт.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК