Как да си върнем обонянието след коронавируса

Учените твърдят, че най-рано се подобрява усещането за мирис при по-възрастните пациенти

02.12.2020 | 17:25 Редактор: Искра Ангелова
Как да си върнем обонянието след коронавируса

Обонятелна тренировка, която може да се изпълнява и вкъщи, може да помогне за възвръщането на усещането на аромати, стимулирайки възстановяването на обонятелните невронни вериги в централната нервна система, твърдят учени от Дрезденския университет.

Тренировката е тяхно дело и на техни колеги от Медицинския университет във Виена, Университета "Източна Англия", Медицинския институтит в Кьолн и Вроцлавския университет.

Един от най-честите симптоми на инфекцията е загубата на обоняние или промяна в неговите характеристики, което обикновено се наблюдава и дълго време след преминаването на инфекцията. Според автора на проучването проф. Карл Филпот повече от ¼ от населението споменава за промени в обонянието.

Паросмията е симптом, при който пациентите изпитват променени и обикновено неприятни аромати, например вместо миризма на лимон, може да е налична миризма на гнило. Среща се и при инфекция със SARS-CoV-2, както и при други вирусни инфекции, а също и при някои черепни травми.

Според проучването появата на паросмия се асоциира с подобряване в състоянието при пациенти загубили обонянието си и изпълняващи обонятелната терапия.

Обонятелната тренировка може да бъде извършена в домашни условия. Тя включва опит за разпознаване на поне 4 одоранта, 2 пъти дневно в порядъка на няколко месеца или до изчезване на симптома. Тя може да бъде приложена не само с настоящия проблем – Ковид-19, а и с други състояния, при които се наблюдава увредено обоняние, съобщава puls.bg.

В основата на метода стои невропластичността – възможността на мозъка да компенсира за различни увреждания в неговата функция.

В проучването участие взели 143 доброволци. Те получили различни пакети с набор от одоранти, например евкалипт, лимон, роза, ягода, канела, шоколад и др. Тяхното обоняние било проверено в началото на проучването и след 6-месечна тренировка на мириса. 

Наличието на паросмия и влошена мирисна идентификация, но въпреки това налична, са признаци за значително клинично подобрение, твърдят лекарите от екипа. Те обясняват, че арома тренировка подпомага възстановяването на нервните пътища на обонянието.

Учените допълват, че най-рано се подобрява усещането за мирис при по-възрастните пациенти. При тези загубили изцяло обонянието си, се наблюдава най-добро възстановяване.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК