Високите токчета - позитиви и негативи за стойката

Този тип обувки носят рискове, но и имат положителни ефекти

01.12.2020 | 17:08 Редактор: Ралица Братанова
Високите токчета - позитиви и негативи за стойката

Вероятно единици са жените, които нямат дори и един чифт обувки с висок ток. Повечето не само разполагат с такъв, но дори и с цяло снаражение. Според специалистите носенето на обувки с високо токче има както своите редица негативни ефекти, така и някои положителни аспекти.

Обувките с прекалено висок ток и голяма извивка крият някои рискове не само за стъпалата, но и за други части на тялото. И се простират много по-далеч от това да се спънем.

Причината е, че кракът няма достатъчно голяма опора, особено ако токът е тънък. Носенето на токчета през целия ден предизвиква болезненост, най-често в долната част на гърба, която може не само да не отшуми след свалянето на обувките, но и да продължи часове или дори дни.

Някои обувки могат да бъдат неудобни до такава степен, че да притискат крака така, че да повлияят негативно и кръвообращението в долната част на тялото. При разширени (варикозни) вени се препоръчва възможно по-рядкото носене на високи обувки, наблягането на такива с по-дебел ток, за осигуряване на по-голяма опора, както и по-честото сменяне с маратонки, пише Puls.bg.

След продължителното им носене се появява остра болка във възглавничките, петите или пръстите на краката. Тя може да се засили, ако човек не носи ортопедични стелки с тях или не ги сменя с по-ниски. Носенето на ортопедични стелки също трябва да бъде временно или инцидентно – при нужда.

Няма как да не бъде споменат и повишеният риск от инциденти. Ходенето на високи обувки, особено при състоянието на тротоарите и улиците често е предизвикателство. Жените рискуват да се приберат с навехнат глезен ако не внимават достатъчно. Освен това едно падане може да доведе до усукване на връзки, изкълчване и дори фрактура. Корелацията между височината на тока и риска са правопропорционални.

Друго усложнение са болките в предната част на ходилата или т.нар. метатарзалгия. Тя обхваща зоната в основата на пръстите и под възглавничките на стъпалото, т.е. върховата част на ходилото. До оплакването се стига, поради притискането на нервите, които преминават между костите в областта. Така се отключва парещата болка, която е възможно да бъде придружена и с изтръпване. Най-често състоянието се дължи на спадане на напречния свод на ходилото.

Редовното носене на високи обувки, заедно с честото заемане на неправилна стойка започва да оказва влияние и върху физиологичните кривини на гръбнака. Възможно е увеличаване на лумбалната лордоза, както и тази на гръдната кифоза. Освен това рискът за функционални сколиози се повишава. Добрата новина е, че те са обратими и с промяна в навиците, както и упражнения бързо може да се върне началната правилна стойка.

Високият ток нанася поражения и на сухожилията на краката и по-специално на Ахилесовото. На практика то се скъсява, което нарушава функционалността на триглавия мускул (прасеца).

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК