Тиквата - една от най-важните храни за силна имунна система

Тя се смята за суперхрана заради богатото наличие на витамини, минерали и антиоксиданти

30.11.2020 | 23:57 Редактор: Радостина Димитрова
Тиквата - една от най-важните храни за силна имунна система

В сезона на грипа, настинките и инфекцията с коронавирус говорим все повече за имунната система и колко важно е тя да е силна, здрава и адекватно реагираща на атаките на хилядите патогени, които ни заобикалят. Най-добрият начин да подобрим имунитета си е да се храним със сезонни продукти, които носят богата палитра от витамини, минерали и антиоксиданти, нужни на имунната система.

Зимната тиква е един от тези продукти, които са изключително важни за здравето, особено в този момент.

Зимната тиква принадлежи към семейство Cucurbitaceae. Тя е изпълнена с полезни хранителни вещества. Смята се за суперхрана заради богатото наличие на витамини, минерали и антиоксиданти. Те вкупом играят съществена роля за подсилването на имунната система.

Високото съдържание на фибри и антиоксиданти в тиквата, както и ниското съдържание на калории, я прави идеалната зимна храна, която да включвате ежедневно в менюто си под различни форми. Можете да приготвяте супи, гювечи, кремове, ястия с меса, салати и дори десерти с тиква.

Тиквата има изключително благотворно въздействие върху зрението. Бета-каротинът, на който се дължи оранжевият цвят на тиквата, се трансформира във витамин А при обмяната на веществата, което подпомага здравето на очите, пише WebMD, цитиран от Az-jenata.bg.

Тиквата стимулира и отслабването, тъй като е много бедна на калории и богата на фибри. Тя ще ви помогне да останете сити задълго без да имате желание за похапване на калорични и вредни храни. Фибрите в тиквата забавят усвояването на въглехидратите и правят храносмилането по-бавно, което създава усещане за дълготрайна ситост.

Тиквата е изключително важна за имунната система. Витамин А е отговорен не само за здравето на очите, кожата, ноктите и косата, но и за борбата с инфекциите. В тиквата се съдържа още витамин С, който в комбинация с витамин А представлява мощно средство за борба с вирусите и бактериите. Ето защо тиквата е полезна не само за подсилване на имунитета, но и за по-бързото възстановяване от вирусните инфекции и други заболявания.

Благодарение на богатото наличие на антиоксиданти тиквата се смята и за полезна в превенцията на рака. Тя се бори със свободните радикали, които причиняват изменения в клетките, повишават оксидативния стрес в тялото и създават условия за възникване на рак.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 0
Митко
преди 3 години
А бе, че е полезна полезна е. Ама се и пикае добре и често от нея. Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 0
Тодор
преди 3 години
Това е абсолютно вярно! Колегите ми даваха 3-5 години, след остър С хепатит. Толкова тикви изядох,че само като видя такава, ми прилошаваше, но ето 22 години от тогава. Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 3
Иван Боянов
преди 3 години
Ами да тя ни залива даже от простотия,тиквата си е тиква,носи пари кюлчета злато и ни СПАСЯВА от ковид 19 има витамини дори и в говното си Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 3
Ловец
преди 3 години
Затова Б. Б. е велик и не изгнива лесно Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 5
анонимен
преди 3 години
Вива Бойко! Той бил цяла бобма пълна с витамини. Предлагам да го изядем! Сигнализирай за неуместен коментар