Как ни влияе уникалната подправка карамфил

В състава му се включват множество съединения, свързани с противовъзпалителни свойства

30.11.2020 | 17:20 Редактор: Георги Камарашев
Как ни влияе уникалната подправка карамфил

Свързваме изразителния му аромат със зимата и Коледа, защото знаем, че прави любимите ни сладки още по-неустоими. Карамфилът е уникална подправка, чийто аромат предпочитаме и под формата на свещи, етерични масла, за ухание на дома.

С него приготвяме не само десерти, но е подходящ и за основни ястия, супи, приготвянето на чай. Ползите за здравето му са многобройни, в следващите редове ще споменем само някои от тях.

Карамфилът е ароматен източник на бета-каротин, на който дължи своя наситен кафяв цвят. Този каротеноид е важен антиоксидант "провитамин А", от съществено значение за здравето на очите.

В състава на карамфила се включват множество съединения, които са свързани с противовъзпалителни свойства.

Евгенолът е най-важното от тези съединения. За него е доказано, че намалява възпалителния отговор в организма, намалявайки риска от заболявания като артрит, но също така намалява и неразположенията свързани с него.

Друго важно за евгенола, което трябва да се спомене, е че той също е мощен антиоксидант. Карамфилът е богат на антиоксиданти, които помагат на организма да се бори с вредното влияние на свободните радикали, които увреждат клетките и могат да доведат до развитието на различни заболявания. Консумацията на подправката намалява значително тяхното действие, като така се намалява и рискът от сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак.

Още една причина да го добавяте по-често към менюто си е, че карамфилът спомага за подобряване на чернодробната функция. Някои проучвания показват, че благодарение отново на евгенола, се намалява рискът от чернодробна цироза и мастна чернодробна болест, но също така подобрява и общата чернодробна функция.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК