Кои са ползите за здравето от витамин E?

Той се усвоява по-добре от тялото, когато се приема с храна, богата на полезни мазнини

26.11.2020 | 23:41 Редактор: Георги Камарашев
Кои са ползите за здравето от витамин E?

Витамин Е е мастноразтворим витамин, което означава, че под формата на хранителна добавка се усвоява по-добре от тялото, когато се приема с храна, богата на полезни мазнини, като месо, риба, авокадо, ядки и т. н.

Витамин Е се съдържа и в редица храни. Ползите му за здравето ни са многобройни. Благоприятства състоянието на косата и очите, може да забави развитието на болестта на Алцхаймер, да подобри метаболизма. Ето няколко причини да го добавите към менюто си (преди прием на хранителни добавки се консултирайте с лекар).

Помага за баланс на холестерола

Поддържането на здравословни нива на холестерола в тялото е от съществено значение за осигуряване на правилното функциониране на хормоните, клетките и нервите. Холестеролът се синтезира в черния дроб, но ако се окисли, може да причини сериозни здравословни проблеми. Витамин Е функционира като защитен антиоксидант и предотвратява окисляването. Това разбира се не означава, че не трябва да следите как се храните, особено ако се налага да балансирате нивата на холестерол.

Може да забави процеса на стареене на клетките

Тъй като е антиоксидант, витаминът предпазва от вредното влияние на свободните радикали, които увреждат клетките. Свободните радикали са силно реактивни молекули, които могат да се дължат на околната среда, вредни навици, нездравословно хранене, затлъстяване.

Те намаляват продължителността на живот на клетката, чрез процес, наречен оксидативен стрес, който ускорява процеса на стареене на тялото.

Намалява риска от сърдечни заболявания

Още една полза за здравето от витамин Е, че помага за подобряване на кръвообращението, намалява образуването на плаки в кръвоносните съдове, което намалява риска от инсулти и инфаркти.

Подобрява имунитета

Витамин Е повишава нивата на тип имунни клетки, наречени Т-клетки, които са бели кръвни клетки, играещи важна роля в имунната система. Витаминът спомага за тяхното поддържане, като по този начин те се размножават правилно и комуникират с други имунни процеси.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК