4 храни, които да консумираме след високоинтензивна тренировка

Яйцата и авокадото ще ни помогнат да се възстановим

25.11.2020 | 22:59 Редактор: Ралица Братанова
4 храни, които да консумираме след високоинтензивна тренировка

Добрата и приятно изтощителна тренировка изгаря калории, помага в отслабването, в контрола на кръвната захар и инсулина, както и в изграждането на издръжлива мускулатура. Да се поизпотите във фитнеса е чудесен начин и да намалите стреса.

Високоинтензивните интервални тренировки са един такъв прекрасен начин да изваете фигурата си и да подобрите цялостното си здравословно състояние. Проучванията показват, че HIIT тренировките, последвани с кратки интервали на почивка, се свързват с ефективно отслабване, повишаване на аеробната и анаеробната способност и активност на мускулите, пише  Az-jenata.bg.

Интензивните интервални тренировки са идеални за хора, които нямат много време за прекарване във фитнеса, а искат да поддържат добра форма. Зареждането на тялото след интензивна или каквато и да е тренировка е много важно. Важно е обаче да го направите с правилните хранителни вещества, които да възстановят растежа на мускулите и да помогнат за възстановяване на енергията.

Кои са храните, които трябва да ядете след високоинтензивна интервална тренировка (HIIT)?

Яйца

Яйцата са един от най-добрите избори, които можете да направите след тренировка. Те са изпълнени с протеини и мазнини в здравословни количества. Считат се за добър източник и на аминокиселини, които подпомагат възстановяването на мускулите. Вкусни са, лесни за приготвяне и консумация по различни начини. Можете да добавите към тях авокадо, кафява горчица, туршии.

Боровинки

Боровинките са едновременно вкусни, сочни, сладки и изпълнени с полезни за талията фибри, витамини, протеини и антиоксиданти. Те намаляват възпалението в мускулите след тренировка. Антиоксидантите в тях предпазват от вредното влияние на свободните радикали

Авокадо

Авокадото е много полезно и подходящо за след интензивна тренировка. В него има голямо количество магнезий, който възстановява мускулите след тренировка, намалява възпалението и крампите. Богато е още на витамините С, К и В6, които също имат много силни противовъзпалителни свойства. Можете да го консумирате с варени яйца, тост, в смути или с малко сол и черен пипер.

Листни зеленчуци

Листните зеленчуци, като кейл, спанак, рукола, кресон, са препълнени с витамини и антиоксиданти. Полезни са за след тренировка. Могат да се консумират по-големи количества под формата на пресни салати, защото са бедни на калории.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК