Чаят от лайка подобрява съня и заздравява костите

Отварата от билката може да се ползва за промивки или компреси на рани

25.11.2020 | 06:00 Редактор: Ивет Арабова
Чаят от лайка подобрява съня и заздравява костите

Лайката е известна като лечебно растение, което се използва често при различни заболявания. Най-предпочитана е като съставка на вкусен чай, а отварата може да служи за промивки и компреси на рани.

Известните свойства на лайката включват противовъзпалително и успокояващо действие при заболяване на храносмилателния тракт и при възпалителни процеси в дихателните пътища. Външно се прилага за промивка на възпалената лигавица на очите. Има благоприятен ефект при поява на камъни в бъбреците и проблеми с пикочния мехур.

Чаят от лайка е една от най-препоръчителните напитки и има защо. Той крие няколко полезни ефекта за организма. Ето кои са те:

1. Подобрява съня

Чаят от лайка отдавна се използва за лечение на безсъние. Това е така, защото билката съдържа апигенин, който е флавоноид. Това е химическо съединение, което придава цвета на цветовете на растенията и съдържа голямо количество антиоксиданти. По този начин то помага на тялото в борбата с токсините.

Апигенът се свързва с GABA рецепторите в мозъка. Това са същите рецептори, към които се насочват лекарствата против безпокойство. Така че, както хапчетата против тревожност, така и чаят от лайка може да ви накара да се чувствате спокойно и дори леко упоени. Проучване от 2015 година, проведено при жени с лош режим на сън след раждането, показва, че чаят от лайка наистина работи като помощно средство за заспиване.

2. Заздравява костите

Има няколко доказателства, че чаят от лайка подпомага здравето на костите. Лиса Ричардс – сертифициран консултант по хранене, казва пред Insider, че флавоноидите в билката помагат на костите да се възстановяват и да растат. Те също така могат да допринесат при регулиране на процесите, свързани с изграждането на кости.

Това откритие може да бъде особено важно за жени, които са склонни към остеопороза. Когато достигнат менопауза, естрогенът в тялото им намалява и започва да се губи костна маса. Проучване от 2004 година в областта на хранителната химия предполага, че организмът почти приема лайката като заместител на естроген и, че билката може да има способността да стимулира клетките, изграждащи костите.

Цялата статия четете в Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК