Какаото има благоприятен ефект върху функциите на мозъка

14 от 18 субекта след прием на флаваноли са се представили по-добре при сложни когнитивни тестове

24.11.2020 | 17:08 Редактор: Георги Камарашев
Какаото има благоприятен ефект върху функциите на мозъка

Учени установиха, че флаванолите - органични вещества, намиращи се в какаото, увеличават доставката на кислород в мозъка, което има благоприятен ефект върху когнитивните способности. Резултатите от изследването са публикувани в научни доклади.

Британски учени от Университета в Бирмингам, заедно с американски колеги от Университета на Илинойс, са изследвали ефектите на какаовите флаваноли върху мозъчната дейност.

"Флаванолите са малки молекули, открити в много плодове и зеленчуци, както и в какаото", заяви от Бирмингамският университет в съобщение за пресата ръководителят на изследването Катарина Рендейро, професор по хранителни науки в Училището за спорт, упражнения и рехабилитация.

"Те придават на плодовете и зеленчуците ярък цвят и е известно, че са полезни за съдовата система. Искахме да разберем дали флаванолите са полезни и за мозъка и дали могат да имат положителен ефект върху когнитивната функция", добави той.

В проучването са участвали 18 възрастни непушачи без диагностицирани заболявания на мозъка, сърцето, кръвоносните съдове или дихателните пътища. Експериментът се състои от две части: в първата част субектите получават какао, богато на флаваноли, а във втората, преработено какао с много ниски нива на флаваноли. Нито участниците, нито изследователите са знаели какъв вид какао е във всеки отделен случай. В такова двойно-сляпо проучване нищо не може да повлияе на резултатите, съобщи БГНЕС.

Изследователите отбелязват, че 14 от 18 субекта след прием на флаваноли са се представили по-добре при сложни когнитивни тестове, решавайки проблемите с 11% по-бързо, отколкото в началото, или когато са консумирали какао с намалени флаваноли. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК