Диета за плодовитост: Препоръчителните и забранените храни

Harvard Public Health с мащабно проучване

24.11.2020 | 13:20 Редактор: Тодор Петров
Диета за плодовитост: Препоръчителните и забранените храни

Забравете за храните афродизиаци като стриди, шампанско, чесън, женшен и водорасли, ако планирате бременност или сте имали проблеми със забременяването.

Пълнозърнестите храни, здравословните мазнини и някои растителни източници на протеини са тези, които подпомагат хормоналния баланс и редовната овулация.

Мащабно проучване на Harvard Public Health показва, че бихме могли да подобрим овулаторната функция на яйчниците чрез приема на определени храни и избягването на други. Първото цялостно изследване за влиянието на начина на хранене върху фертилността обхваща период от осем години и в него се включват повече от 18 000 жени.

Принципите на фертилното хранене няма да помогнат в случаи на безплодие, поради физически пречки като запушени фалопиеви тръби. Те не гарантират бременност, но са вид здравословно хранене, което може да се превърне в ценен навик за цял живот.
 
Избягвайте трансмазнините

Трансмазнините, срещани още като (частично) хидрогенирани, хидрогенизирани или хидрирани мазнини, запушват артериите, увреждат сърцето и кръвоносните съдове. Те повишават инсулина в кръвта, а е установено, че високият инсулин причинява метаболитни нарушения, които засягат овулацията.

Използвайте повече ненаситени мазнини

Ненаситените растителни и животински мазнини помагат за редовна овулация, защото подобряват чувствителността на организма към инсулина и намаляват възпалението в тялото. Те се съдържат в ядките, авокадото, маслините и студеноводни риби като сьомга и сардини.

Заложете на повече рибен и растителен протеин

Замяната на порция червено месо с боб, грах, тофу, леща, нахут или ядки може да намали риска от нарушения в овулацията наполовина. Проучването на Harvard Public Health показва, че безплодието е 39% по-вероятно при жените с най-голям прием на протеини от червено месо. Те биха могли да бъдат заместени от яйца или студеноводни риби като сьомга, риба тон и сардини, които са отличен източник на омега-3 мастни киселини.

Бавно усвояващите се въглехидрати са безценни

Бавните въглехидрати, които се разграждат и усвояват в кръвта по-продължително време, са основа на пълноценното хранене. Съдържат се в богатите на фибри пълнозърнести храни, зеленчуци, цели плодове и боб. Те помагат за фертилитета като контролират нивата на кръвната захар и инсулина.

Не употребявайте безалкохолни напитки

Най-добрата напитка, за да бъде тялото ни добре хидратирано, е водата. Избягвайте различните безалкохолни напитки, които са рисков фактор за безплодие заради високото си съдържание на захар.

Четете повече по темата в Puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК