Подуване на краката - 5 храни, които могат да го предизвикат

Захарни изделия, сирена, кашкавали, газирани напитки, алкохол са само част от тях

24.11.2020 | 10:23 Редактор: Радостина Димитрова
Подуване на краката - 5 храни, които могат да го предизвикат

Подуването в краката е неразположение, за което няма сезон. Можем да имаме отекли крайници не само през летните месеци. Има редица причини краката ни да са подути, като бременност, заболявания, дисбаланс на електролитите, прием на медикаменти, алергии, овулация, менструален цикъл, дехидратация.

Към тези причини няма как да не добавим и застоялия начин на живот и консумацията на определени храни. Захарни изделия, сирена, кашкавали, газирани напитки, алкохол са само част от тях, пише Az-jenata.bg. Вижте кои други храни могат да доведат до подуване на краката.

Подправки и готови бульони и супи

Готовите подправки в пакетче, които избираме за супа, различни ястия, също не са за предпочитане, ако често задържате излишни течности. Те съдържат различни консерванти заместители на сол, понякога и съставки за повече плътност. Вместо това си купете всяка подправка поотделно и вие си направете вашия здравословен микс за чудесни ястия.

Консервирани и замразени зеленчуци

Някои консервирани зеленчуци съдържат големи количества натрий, захари, консерванти. Може да е изкушаващо да си отворите боб в доматен сос например и да си решите проблема с вечерята, но на другия ден със сигурност ще бъдете по-отекли. Когато си приготвяте паста или ястие с ориз и месо, също си приготвяйте сами сосовете. Готовите сосове за паста също съдържат нездравословни съставки, понякога и глутен, който също може да предизвика подуване на ръцете и краката.

Преработени зърнени храни

Такива са палачинки, гофрети, готови за консумация, предлагат се в редица търговски обекти. Също така гевреци, кроасани, пуканки за микровълнова, овесени ядки за чаша, които са бърза и лесна закуска. Те съдържат много захари, сол или заместители на солта, трансмазнини, които предизвикват подуване на крайниците и не само.

Преработени меса

Подобно на консервираните зеленчуци, преработените меса също съдържат значителни количества сол или нейни заместители, нишесте за плътност, трансмазнини. Избягвайте колбаси, консервирани меса.

Трансмазнини

Трансмазнините са вид мазнини, често срещани в преработените храни, които тялото не може да преработи. Честата им консумация предизвиква склонност към развиване на хронични възпаления, затлъстяване, сърдечни заболявания, подуване, увреждане на тъканите.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК