Кокосова вода е полезна за сърцето

Тя помага за възстановяването на електролитите след усилена тренировка

23.11.2020 | 23:50 Редактор: Искра Ангелова
Кокосова вода е полезна за сърцето

Кокосовата вода е популярна като вкусна напитка, но има и много изненадващи ползи за здравето. Тя е пълна с витамини и минерали, които могат да помогнат за всичко – от подобряване на здравето на сърцето до лекуване на махмурлука.

Какво е кокосова вода?

Кокосовата вода е бистра течност, която идва от вътрешността на младите, зелени кокосови орехи. Тя подхранва плодовете и в крайна сметка се абсорбира в във вътрешността на кокосовия орех докато той узрее. Въпреки че по същество кокосовата вода е плодова захар и вода, тя има приблизително наполовина по-малко захари от другите плодови сокове, което я прави здравословна алтернатива.

В 236 милилитра неподсладена кокосова вода има 44 калории, 10 грама въглехидрати, 10 грама захар, 0,5 грама протеин, както и 9% калий, 23% манган, 4% магнезий, 3% натрий и 27% витамин С от препоръчителния дневен прием.

Ползи от кокосовата вода

Тъй като кокосовата вода е богата на толкова много важни хранителни вещества, тя може да ви хидратира, да подобри здравето на сърцето и да ви помогне за предотвратяване на камъни в бъбреците.

1. Здраво сърце

Въпреки че са необходими повече изследвания, кокосовата вода може да помогне за контролиране на кръвното налягане, което е ключов показател за здравето на сърцето. В проучване от 2005 година се установява, че хората, които пият по 1,3 чаши кокосова вода два пъти дневно в продължение на 10 дни, забелязват значително намаляване на кръвното си налягане.

Това може да се дължи на факта, че кокосовата вода съдържа калий – жизненоважен хранителен елемент за здравето на сърцето. Ако вашата диета е с ниско съдържание на калий, добавянето на кокосова вода може да ви помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания и високо кръвно налягане.

2. Полезна след тренировки

Когато се потите по време на тренировка, не само губите вода, но и електролитни соли като натрий, калий и магнезий. Кокосовата вода помага за възстановяването на електролитите след усилена тренировка. Тялото ви има нужда от тях, за да помогне за запазването на решаващия баланс между водата и солите в организма.

В допълнение, кокосовата вода има високо съдържание на вода – около 95%, което я прави чудесен вариант едновременно за хидратация и за възстановяване след тренировка.

Четете цялата статия в www.tialoto.bg.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК