Къде живеят най-богатите американци?

Домовете на Бил Гейтс и други водещи членове на новия списък на Forbes

22.11.2020 | 07:30 Редактор: Радостина Димитрова
Къде живеят най-богатите американци?

Според най-новия "Форбс 400: Пълният списък на най-богатите хора в Америка" на първо място по богатство си остава Бил Гейтс със състояние от 81 милиарда долара. Междувременно неговият приятел Уорън Бъфет падна на трето място за първи път от 15 години насам с от 65,5 милиарда долара, пише Mansion Gobal, цитиран от CNN.

Главният изпълнителен директор на Amazon.com Джеф Безос спечели 20 милиарда долара, за да увеличи приходите си до 67 милиарда долара, което го прави вторият най-богат човек в САЩ.

А Марк Зукърбърг скочи на четвърто място, най-високият му ранг досега, с 55,5 милиарда долара. Основателят на Oracle Лари Елисън попадна на номер 5 за първи път от 2007 г. с е 49,3 млрд. долара.

На 6-то място застава бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, главен изпълнителен директор на едноименната фирма Bloomberg L.P., чието състояние се равнява на 45 милиарда долара.

Тези шест най-богати мултимилиардери имат общо 363,3 милиарда долара, повечето от които все още се държат като дялове в компаниите, които са основали. Част от състоянието им обаче е заложено в недвижими имоти. Къде обаче живеят тези свръхбогаташи?

Ето малко повече информация за именията на магнатите:

1. Г-н Гейтс прекарва по-голямата част от времето си в имението си в Медина, Вашингтон, 66 хил. квадратни метра, с прякор Xanadu 2.0 като имението на главния герой в Citizen Kane. Имението гледа към езерото Вашингтон.

Отнема 7 години на Бил Гейтс и 63,2 милиона долара, за да построи тази къща, изпълнена с много високотехнологични функции. Той е закупил земята за 2 милиона долара през 1988 г., но сега тя струва около 170 милиона долара, според публичните регистри.

2. 52-годишният Безос, в процеса на изграждането на своята империя за електронна търговия, грабна огромно количество недвижими имоти през годините, спечелвайки му номер 26 в списъка на The Land Report за най-големите собственици на земя в Америка през миналата година.

Що се отнася до резиденциите, той има ранчо от 165 хил. акра в Западен Тексас, къща на брега в щата Вашингтон, три свързани апартамента в Кулата на века на Манхатън и имение на Бевърли Хилс с площ от 12 хил. квадратни метра, което може да се похвали с Том Круз като съсед.

Домът му в Медина, Вашингтон, близо до централата на Amazon, се гордее с 5,35 акра и около 29 хил. квадратни метра жилищна площ. Освен основния дом, има също и къща за пазачи и лодка на 4500 квадратни метра на езерото Вашингтон.

3. Въпреки че най-умният инвеститор на земята държи множество инвестиции в недвижими имоти, 86-годишният г-н Бъфет е известен с това, че живее смирено.

Домът му седи на ъгъла в Омаха, Небраска, който той купи през 1958 г. за 31 500 долара. Оттогава господин Бъфет живее там. Къщата, първоначално построена през 1921 г., претърпя няколко разширения, за да стане уютен и комфортен дом от 6500 квадратни метра.

4. Най-младият най-богат предприемач Зукърбърг инвестира по-голямата част от богатството си в училищата, здравеопазването и други. Портфолиото му от недвижими имоти включва дома му в Пало Алто и 9,9 милиона за партер близо до парк Долорес в Сан Франциско.

32-годишният Зукърбърг закупи първия си дом от 5000 квадратни метра в занаятчийски стил в Пало Алто за 7 милиона долара. Той грабна четири от къщите около дома му през следващите години за около 43,8 милиона долара, за да запази по-добре личния си живот. Но планът му да събори и възстанови тези четири домове е спрян.

5. 72-годишният изпълнителен председател на Oracle Лари Елисън разполага с богато портфолио от недвижими имоти. Той е купил големи части от цели квартали в Малибу и около езерото Тахо. Той притежава имение Beechwood Mansion на стойност 70 милиона долара в Нюпорт, Роуд Айлънд; градинска вила в Киото, Япония; и 98% от земята на Ланай, шестият по големина остров на Хавай, който той е закупил през 2012 г. за 500 милиона долара, според публикувани доклади.

Неговото имение в Уудсайд, Калифорния, с приблизителна стойност 110 милиона долара, е моделирано по японска архитектура от 16-и век, заедно с изкуствено създадено езеро от 2,3 акра.

6. Бившият кмет на Ню Йорк, 74-годишният Майкъл Блумбърг, има повече от дузина имоти по целия свят. Той прекарва по-голямата част от времето си в градската си къща Upper Estate Side, но притежава и имоти в Хамптън в Ню Йорк, както и в Лондон, Бермудските острови, Колорадо и Флорида.

Градската къща на г-н Блумбърг обхваща пет етажа с варовикова външност. По време на трите си мандатa като кмет г-н Блумбърг живееше в градската къща вместо Gracie Mansion. Очевидно обаче той има план да го превърне в мегаимение. От 1989 г. той постепенно изкупува жилища в Източна 79-а ул., Кооперацията в градската къща, която е точно в съседство с настоящата му резиденция. От шестте блока в бялата сграда в гръцки възрожденски стил от 1880 г. Bloomberg вече притежава пет от тях, според The New York Observer.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 1
Епа Я
преди 3 години
Аз да попитам тия дето пишат форбс,и мисирките дето пишат,но не задават неудобни въпроси,къде в списъка се намират фамилия Родшилд,цялото зло на земята... Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
нинджа
преди 3 години
Добре Чикиджиев, ама няма ли да е по-добре първо да завършиш едно основно образование. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Сикиджиев
преди 3 години
На тез ще им натикал по един мамул от сорта конски зъб в задния двор.Долни ***. Сигнализирай за неуместен коментар