Кориандърът помага за сваляне на кръвната захар и холестерола

Той е подходящ за салати, меса и риба

29.10.2020 | 06:00 Редактор: Ивет Арабова
Кориандърът помага за сваляне на кръвната захар и холестерола

Кориандърът е невероятна билка и подправка. Той има фантастичен вкус, заради който е част от много кухни по света. Ароматът му е чудесен и подходящ за салати, печени ястия, меса, яхнии, риба.  В това растение се крият и редица активни вещества, които го правят много полезно. Кориандърът има немалко свойства, заради които си заслужава по-честата консумация. Вижте за какво е полезен той:

Помага в намаляването на кръвната захар

Кориандърът има положителен ефект върху нивата на кръвната захар. Това важи не само за хора с диабет, но и за тези с метаболитни смущения, нарушения в обмяната на веществата, инсулинова резистентност и наднормено тегло. За да се овладеят всички тези състояния, е важно да се контролира кръвната захар. Ензимите в кориандъра спомагат за тези процеси. 

Помага в намаляване на холестерола

Съществуват много фактори за поява на сърдечносъдови заболявания и високият холестерол е един от тях. Неговото овладяване и вкарването му в допустими граници в организма предпазва кръвоносните съдове от натрупване на плаки и запушвания, което облекчава и нормализира работата на сърцето, балансира кръвното налягане и подобрява мастната обмяна. Кориандърът има свойството да подпомага намаляването на холестерола и липидния профил. 

Може да помогне за понижаване на кръвното налягане

Високото кръвно налягане е още един сериозен фактор за сърдечносъдови заболявания и инциденти. Контролирането му и поддържането му в здравословни граници е съществено за сърдечносъдовото здраве. Кориандърът би могъл да помогне в контрола на кръвното, тъй като съдържа вещества, които оказват положително влияние върху него, намалявайки стреса – основен фактор за поява на високо кръвно налягане.

Цялата статия четете в Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Тромб
преди 3 години
Добре е да се знае обаче, че зелените растения съдържат много витамин К, който е отговорен за сгъстяване то на кръвта. Сигнализирай за неуместен коментар