Откриха връзка между консумацията на червено месо и развитието на рак

Приемът им води до повишаване на концентрацията и видовете антитела в кръвта

28.10.2020 | 23:27 Редактор: Искра Ангелова
Откриха връзка между консумацията на червено месо и развитието на рак

Връзка между консумацията на червено месо и млечни продукти и развитието на рак, откриха  учени от Университет по биохимия и онкология "Шмунис", Тел Авив. 

При консумацията на различни храни в организма настъпват различни реакции, някои от които имуногенни заради съдържанието на определени съединения. Такъв е и случаят със захарната молекула Neu5Gc, която се намира в червеното месо и млечните продукти, но не може да бъде открита, например в рибата. 

Въпросната молекула предизвиква отделяне на антитела още в детска възраст, когато започваме да приемаме различни видове храна и се смята, че точно тези антитела увеличават риска от рак, особено такъв на дебелото черво.

NutriNet-Santé е много широко хранително проучване, проведено във Франция. Резултатите му били използвани за изчисляването на дневния прием на молекулата измежду 19 621 възрастни над 18-годишна възраст. Репрезентативна извадка от 120 човека била направена малко по-късно, за да се определи нивото на антителата срещу Neu5Gc - молекулата.

Така наречения Gc-емичен индекс бил изготвен въз основа на резултатите, от екипа на д-р Падлър-Каравани и той служи за определяне на храните, при които увеличената консумация води до повишаване на антителата срещу молекулата, водейки и до увеличен риск от ракови заболявания. 

Индексът бил висок особено при червеното месо и различните видове сирена. Консумацията им води до повишаване на концентрацията и видовете антитела в кръвта, потенциално повишавайки и риска от онкологични заболявания, като колоректален рак.

Четете цялата статия в www.puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
5 rate up comment rate down comment 0
Gero
преди 3 години
И какво да ядем ?Тестяното дебелееш и рискуваш с кръвно и диабет.С месото рак ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 1
XpacT
преди 3 години
Ако антителата причиняват рак, колко канцерогенни са ваксините? Сигнализирай за неуместен коментар