Революционно откритие: Бяла боя може да замени климатиците

Разработеният продукт остава по-хладен от околната среда както през деня, така и през нощта

26.10.2020 | 21:07 Редактор: Радостина Димитрова
Революционно откритие: Бяла боя може да замени климатиците

Учените са създали нова супербяла боя, която отразява 95,5% от падащата върху нея слънчева светлина. Разработеният продукт остава по-хладен от околната среда както през деня, така и през нощта, съобщават от РТС, цитирани от БГНЕС.

Екип от университета направил боята, използвайки калциев карбонат вместо обичайните частици титанов диоксид, за да намали почти напълно абсорбцията на ултравиолетова светлина.

Експерти твърдят, че новата боя може да се използва, за да поддържа сградите по-охладени по естествен начин, вместо да се използват климатици, допринасящи за глобалното затопляне.

По време на тестовете екипът, разработил боята, открил, че тя остава с 10 градуса по-студена от външната температура през нощта и най-малко 1,7 градуса през деня.

Други подобни бели цветове отразяват между 80% и 90% от светлината и не могат да бъдат по-студени от външната температура.

"Нашата боя е съвместима с производствения процес на конвенционалните търговски бои и цената ѝ е сравнима и дори по-ниска. Ключът е да се гарантира нейната дългосрочна надеждност, така че да може да се използва", твърди ръководителят на екипа.

Новият цвят има многобройни приложения. Той може да се използва на външно телекомуникационно оборудване, за да се предотврати прегряването му. Вместо обектите да се нагряват от слънчевата светлина, покритието с тази боя може да остане по-хладно от външната температура дори под пряко слънчево греене.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК