Шимпанзетата имат все по-малко приятели с напредване на възрастта

Toва важи за мъжките представители на пола

24.10.2020 | 21:38 Редактор: Ивет Арабова
Шимпанзетата имат все по-малко приятели с напредване на възрастта

Хората са известни с това, че с напредването на възрастта стават по-избирателни по отношение на приятелствата. Изследване показва, че същото важи и за мъжките шимпанзета, предаде АФП. Мъжките шимпанзета имат все по-малко истински приятели, с които да обменят "маймунски клюки“, когато остареят, според проучване, публикувано в списание Science.

Изследванията, проводени от животинския психолог Александра Розати от Университета в Мичиган, дават първите доказателства, че животните проявяват социална селективност, свързана с възрастта, и биха могли да ни помогнат да разберем повече за това защо хората се държат така. Авторите са използвали огромен набор от данни от 78 000 часа наблюдения, извършени в Националния парк Кибале в Уганда между 1995 и 2016 г. Те съобщават за социалните взаимодействия между 21 диви мъжки шимпанзета (Pan troglodytes) на възраст от 15 до 58 години.

Мъжките екземпляри са избрани, защото остават в общностите, в които са родени, докато по-голямата част от женските се разпръскват към нови групи, когато станат полово зрели. Освен че са най-близките ни роднини сред животните, шимпанзетата са идеален вид за сравнение с хората, защото те живеят дълъг живот – понякога до 60 години – и имат широк избор с кого се сприятеляват.

Приятелите от мъжки пол ловуват и споделят храна, колективно патрулират по границите на своите територии и създават съюзи, за да постигнат и запазят висок ранг в своите групи, което от своя страна води до по-индивидуален репродуктивен успех. За да проучи афинитета им един към друг, екипът разработи “индекс на асоциацията”, който се основава на това колко често мъжки екземпляр в дадена група се намира в непосредствена близост (под пет метра) до друг, в сравнение с това колко се свързват с всички членове на групата.

Екипът създаде три категории: взаимни приятели, които и двамата показват предпочитание да седят един с друг, едностранчиви приятели, при които само едната страна показва предпочитание, но другата не, и неприятели, където никоя от страните не предпочита другата. Според наблюденията по-възрастните мъжки екземпляри са имали значително по-истински приятелства от по-младите си следовници, чиито опити за сдружаване са по-често неспокойни.

Например, 40-годишен мъжки екземпляр има средно три пъти повече висококачествени приятелства и една трета повече асиметрични приятелства от 15-годишен, информира БГНЕС.

Джоан Силк от Държавния университет в Аризона, Темпе, пише, че изследването предоставя “убедителни доказателства, че мъжките шимпанзета се държат по подобие на хората с възрастта и този модел може да съществува и при други примати”.

Налице са теории, че с напредването на възрастта хората се фокусират върху най-старите и най-важните си приятели, вместо да търсят нови поради наближаващото им усещане за предстоящо пренасяне в отвъдното.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК