Преди зимата: Кои са алкалните храни за силен имунитет

Излишъкът от киселина отслабва имунната система, което повишава риска от редица заболявания

24.10.2020 | 10:50 Редактор: Искра Ангелова
Преди зимата: Кои са алкалните храни за силен имунитет

Със смяната на сезоните, отново обръщаме внимание на това как да засилим имунитета си. Храната има главна роля в това да бъдем по-здрави и устойчиви на вируси и настинки. 

Днес ще обърнем внимание на няколко алкални храни, които спомагат за баланса на рН в организма. Примери за такива храни са лимоните, кисело зеле, кимчи, ядки, семена, канела, боб, джинджифил, домати, кокосови орехи, нар, грейпфрут, билкови чайове и други.

От друга страна, храни с киселинен характер, които натоварват организма ни са захар, преработени храни, месо, яйца, млечни продукти, тестени изделия, зърнени храни, нишестени зеленчуци, изкуствени подсладители, газирани напитки, масло, маргарин, олио, алкохол.

Излишъкът от киселина отслабва имунната система, което повишава риска от редица заболявания. Затова трябва да внимаваме в какви количества консумираме тези храни.

Вижте кои други полезни алкални храни да добавите към менюто си:

Хапвайте кръстоцветни зеленчуци

Такива са карфиол, броколи, зеле и брюкселско зеле. Всички те са богати на антиоксидантни витамини, които подсилват имунната система. Редовната им консумация ще ви осигури и специални растителни биохимикали, които детоксикират тялото. Например, вкусният карфиол съдържа глутатион, мощен антиоксидант, който се бори с инфекциите.

Не пропускайте зелените зеленчуци

Сред едни от най-алкализиращите храни, които можете да хапвате за силен имунитет през цялата година са зеленчуци като зеле кейл, спанак, рукола. Те са с високо съдържание на витамин С, който е не само мощен антиоксидант, но и предпазва от инфекции. Витаминът спомага за усвояването на желязото от консумираната храна. Тези зеленчуци съдържат и фолат – имуностимулатор и детоксикатор.

Добавете към менюто си гъби

Друга алкализираща храна, която е полезна за здравето на гърдите. Гъбите съдържат цинк, който повишава защитните сили на организма. Освен това, те ще ви осигурят витамин D, витамини от групата В и антиоксиданти. Някои проучвания показват, че гъбите са полезни за здравето на пикочната система и подобряват метаболизма.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК