Археолози откриха гигантски древен образ на котка в пустинята Наска

Тя остава скрита близо 2000 години

25.10.2020 | 07:35 Редактор: Юлия Христова
Археолози откриха гигантски древен образ на котка в пустинята Наска

Котка с дължина около 37 метра върху пясъчен хълм е последната фигура, която археолози от Министерството на културата в Перу са открили в Пампа де Наска. Там се намират известните геоглифи, които са част от списъка на ЮНЕСКО за световното наследство.

Възрастта на въпросния геоглиф е около 2000 години, а това го прави и най-стария, откриван в района.

Образът е изсечен на склоновете на хълм в средата на пустинята в района на Наска много преди появата на известните фигури с маймуната, паяка или птицата. Именно те преди време превърнаха мястото в едно от най-интересни за археолозите в Перу. Линиите на Наска, които са открити през 1927 г., представляват огромен комплекс от редица зооморфни или растителни изображения.

Котката остава скрита близо 2000 години – на метри от Панамерикана, главната магистрала, минаваща от север на юг през цялата страна, пише livescience.com.

Откритието се е случило, след като властите решават да подобрят достъпа до основната естествена наблюдателна точка, наречена Mirador Natural. Именно тя позволява на посетителите да наблюдават част от гигантските фигури от земята.

"В процеса на работа осъзнахме, че по този склон има следи, които по никакъв начин не са естествени", казва главният археолог Джони Исла за испанската агенция EFE.

С помощта на снимки, направени с дронове, е открит образ, който от самото начало изглеждал като фигура на котка.

"Все още могат да бъдат идентифицирани нови фигури, но знаем, че има и други, все още неоткрити", посочва археологът.

Откритието е направено в началото на годината, но все още не е завършена теренната работа. Котешкото тяло е очертано с линии с дебелина около 30 см. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК