Ярки акценти в интериора на спалнята

Можете правилно да включите ярки акценти, спазвайки правилото 60/30/10

22.10.2020 | 13:24 Редактор: Тодор Петров
Ярки акценти в интериора на спалнята

Всеки интериор се нуждае от специални зони, които ще привлекат вниманието. Появата на ярки акценти в интериора ви позволява да създадете специално настроение, да направите атмосферата по-интересна.

Акцентите могат да включват ефектни мебели, декорация, текстил и всякакви аксесоари.

Ето няколко съвета как да трансформирате неутралния интериор и да добавите характер и атмосфера към монохромния дизайн.

Акцентните зони се създават с цел да се осигурят ориентири, на които трябва да се обърне по-голямо внимание, както и да се разсее вниманието от недостатъците на дизайна и да се съсредоточи върху достойнствата.

Поддържайте баланс

Има класическо правило, според което можете правилно да включите ярки акценти. Правилото изглежда така - 60/30/10, където:

60% -  основен цвят,

30% - допълващ цвят (възможно е да бъде по-светъл или по-тъмен),

10% - акцентен цвят.

Този подход е справедлив, както за интериорната украса, така и за избора на гардероб. Например, стените в спалнята са бежови, текстилът може да бъде избран във вторичен виолетов цвят, а възглавниците, вазите, килима на пода – да са в акцентно жълто.

Можете да изберете един акцент, но той трябва да е ефектен и мащабен. Също така е позволено да се използват няколко малки цветни части.

Примери за това как да разредите монохромния интериор:

- Ярки интериорни врати. Тази техника е най-ефективна в стаи, в които прекарвате много време. Закачливият цвят няма да бъде уморителен за окото;

- Гардероб или скрин в наситени цветове е най-популярният начин да добавите  визуаелн интерес към вашия интериор. В наши дни има оферти с цветни фасади на шкафове. Можете да закупите шкафове в червено, мента, бледо розово, синьо и други цветове. По желание можете сами да персонализирате мебелите. Можете също така да промените цвета на вратичките на съществуващия вече в спалнята ви гардероб с помощта на боя;

- Мека мебел в богати цветове. Вашия диван или леглото може да бъде в светъл цвят. С помощта на мебелна тапицерия е лесно да промените настроението - да направите дизайна още по-стилен и интересен. Тапицерията от висококачествена тъкан в  тъмносини и тъмнозелени нюанси ще изглежда приветливо. Този текстуриран материал ще предаде цялото богатство на цветовете. Жълтите тонове също намират място в монохромния дизайн. В комбинация със сиви стени и подове, прахово розовите нюанси ще изглеждат страхотно;

- Битов текстил в органични цветове. Опитайте се да съчетаете покривалата за спалнята и меката мебел с цветни завеси, покривала за столове, килима, матовете и другите детайли по текстура, цвят и модел. Създайте стилистична концепция и се придържайте към нея. Купете спално бельо, кувертюри, одеяла и декоративни възглавнички за зимата и за по-топлите месеци. Това е печеливша опция, защото можете да променяте текстила в зависимост от сезона или настроението;

- Включете ярък декор. Цветният акцент е най-добре да се представи под формата на вази, статуетки, подноси, рамки за снимки, фигурки, картини и други.

- Ярки светлини. Не само таван, но и стенни и подови лампи, проектирани в акцентни нюанси, могат да зададат настроение в интериора.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК