Настъпва краят на веганския бургер и соевия кашкавал в ЕС

Целта на Брюксел е гарантиране на здравословна храна

20.10.2020 | 17:02 Редактор: Георги Камарашев
Настъпва краят на веганския бургер и соевия кашкавал в ЕС

Европейските потребители, пазаруващи алтернатива на месото, скоро могат да видят на рафтовете надписи за "зеленчукови дискове" и "туби на растителна основа" по предложение за възпиране на производителите на растителни храни да използват по-традиционни думи върху опаковките. 

Става дума за един от пакетите в предвидените дебати за Общата селскостопанска политика за сесията на Европейския парламент. По-специално тя включва забраната за използването на имена на животински храни за продукти от растителен произход. С други думи - това ще сложи край на етикетите "вегански бургер" или "соев кашкавал", пише европейското издание Politico. 

Производителите на месни и млечни продукти са на мнение, че подобни названия заблуждават потребителите и от години настояват за забраната, а в същото време пазарът на подобни продукти се развива.

В документите, публикувани на сайта на ЕП, е обяснено подробно какво може да бъде наречено месо и месни продукти, а именно такива, които в етап на производството си са имали характеристиките на свежо месо. С други думи термини като "стек", "наденички", "пържоли", "кюфте" и "хамбургер" ще могат да се отнасят само за продукти от месо.

Целта на Брюксел е гарантиране на здравословна храна и устойчиво развитие на хранителната индустрия. Това е записано в стратегията на ЕК "От фермата до трапезата", пише още Politico.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК