Пиян офицер се опита да поеме контрола над подводница с 16 ядрени ракети

"Шокиран съм от тази история", каза бивш подводник

20.10.2020 | 00:20 Редактор: Искра Ангелова
Пиян офицер се опита да поеме контрола над подводница с 16 ядрени ракети

На подводницата от Кралския флот "Бдителна" (Vigilant), обезпечаваща защитата на Великобритания от ядрен удар, се е случил конфуз. Капитан-лейтенант Лен Лоу, отговарящ за въоръжението на съда, се е явил на служба "мъртво пиян", пише таблоидът The Sun.

Лоу е разтревожил екипажа, когато се е опитал да поеме ръководството над 16 ядрени ракети Trident, "способни да убият 60 милиона души". Според информацията на изданието, офицерът е бил много пиян и е държал в ръцете си пакет с пържено пиле.

"Той не беше в състояние да отговаря за ядрените оръжия", каза източник на The Sun. "Човекът, който сменяше, е разбрал, че нещо не е наред. Той не е имал друг избор, освен да предупреди началството".

По време на инцидента подводницата е била разположена в базата на ВМС на Кингс Бей в окръг Камдън, щата Джорджия. Екипажът се е подготвял за разтоварване на ракетите, всяка с тегло 60 тона, когато на кораба се появява командир Лоу.

Основните му задължения като отговорен за инженерно-техническото обезпечение на въоръжението е било да се грижи за ракетите. Всяка от тях има по 3 ядрени бойни глави, "сравнима по мощност с 30 от бомбите, пуснати над Хирошима", твърди The Sun.

"Шокиран съм от тази история", призна в интервю пред изданието бивш подводник. "Той напълно е пренебрегнал задълженията си. Не е трудно да си представим най-лошия сценарий".

След инцидента 40-годишният Лоу беше изпратен обратно с позор в Шотландия, където обикновено се намира корабът. Срещу офицера е започнато разследване.

Това не е първият скандал, избухнал около тази подводница, с прякор кораба на Нейно Величество "Секс и кокаин". Предишният капитан и първият помощник бяха отстранени от длъжност за това, че са преспали с младши офицери - жени. Освен това девет члена на екипажа бяха уволнени след употреба на наркотици, съобщава "Фокус".

Поредицата от проблеми, придружаващи кораба на стойност 3 милиарда паунда, не свършва дотук. Миналата седмица стана известно, че една четвърт от екипажа на "Бдителната" е положил тестове за коронавирус, след като моряците са нарушили карантината и са организирали запой в крайбрежен град, обръща внимание The Sun.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК