Захарен детокс - ползите от него и как да го постигнем

Именно захарта нанася дългосрочни вреди за организма ни

20.10.2020 | 06:00 Редактор: Ивет Арабова
Захарен детокс - ползите от него и как да го постигнем

Ако има нещо в ежедневието ни, което не ни осигурява полезни хранителни вещества, а вреди на здравето ни, то това е захарта. Добавена в напитки, сладкиши, сосове, захарта нанася сериозни щети в дългосрочен план. Ето защо е важно да се опитаме да минимизираме нейната консумация, а ако можем да я изключим напълно от менюто си – още по-добре.  Има начин да подобрим общото си здравословно състояние, започвайки захарен детокс. Звучи сложно, кара ни да се страхуваме, че повече никога няма да хапнем вкусна торта. Но не забравяйте, че има чудесни десерти, които не са приготвени с рафинирана захар. 

Как да започнете захарен детокс още днес? Поставете началото с това, че сладкишите вече няма да са вашата утеха срещу стреса, започнете да спортувате, а ето и още няколко лесни стъпки, които да следвате.

Хидратирайте се добре

Това означава да си осигурите достатъчно количество свежа вода. Водата е мощен детоксикатор, тъй като подпомага бъбреците и дебелото черво да елиминират излишъците от организма. Освен това, подлагайки се на захарен детокс, ще трябва да елиминирате от менюто си соковете в кутия, газираните и енергийни напитки, което ви освобождава повече място за вода. 

Протеините и мазнините са от съществено значение

Консумирането на захарни изделия предизвиква в организма пикове и спадове на кръвната захар, в резултат на което се чувствате енергични, но скоро след това сте мудни, гладни и дори по-изнервени. Първите дни на захарния детокс могат да бъдат трудни. За да прекъснете този вреден цикъл, добавете към менюто си полезни източници на протеини и мазнини като боб, риба, чисто месо, яйца, кисело мляко, сурови ядки. Те ще ви осигурят енергия и ситост, тъй като се храносмилат по-бавно. Освен това помагат и за отслабването.

Цялата статия четете в Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК