Кои са най-големите грешки, които правим при ползването на сешоар

Кърпите причиняват сериозно триене, а и при натиск - накъсване и цъфтене

18.10.2020 | 07:30 Редактор: Искра Ангелова
Кои са най-големите грешки, които правим при ползването на сешоар

Времето навън ни кара да извадим пуловерите, да пием чай и да се топлим пред камината. Докато през лятото можеше без проблем да оставим косата си да изсъхне на слънцето, то сега е задължително да имаме подръка сешоар. Но с използването му влошаваме нейното състояние. 

Най-добрият начин да имате блестяща и гладка коса, е да я изсушите хубаво след душ, като ползвате оформяща четка или преса. А това често вреди на здравината на косъма, особено ако го правите по грешния начин. 

Кои са най-големите грешки, които правим при сушене?

1. Сешоарът не е съобразен с типа коса

Първото нещо, на което да обърнете внимание, е колко е дебела вашата коса и дали имате подходящ сешоар за нея. Ако не сте инвестирали в добър уред, не се чудете защо имате лошо състояние на косата. 

"Ако имате по-дебела коса, вероятно повреждате косата си повече с евтин сешоар, вместо да инвестирате в страхотен, който ще предпази косата ви и ще я изсуши по-бързо", коментира пред SELF стилистът Дженифър Йепез, който се грижи за косите на много звезди. По думите ѝ по-модерните и скъпи сешоари разполагат и с повече функции, които щадят косата. Така например йонизаторът, по-високата мощност и хладната струя са неща, които не бива да пренебрегвате при избора на новия си уред. 

"Технологията в йонните сешоари помага за по-бързото разграждане на водните молекули, с което косата съхне по-бързо...", казва тя. По думите ѝ колкото по-голям контрол имате над температурата и нагрявате косата по-малко, толкова по-здрава ще бъде тя. 

2. Увиваме косата в кърпа и стоим с нея дълго

Много хора са свикнали да сушат косата си първо с кърпа, но тя също води до увреждания. Някои жени например могат да стоят около 30 минути, та дори и повече, с мокра коса, увита в хавлия. 

Кърпите, особено памучните, причиняват сериозно триене, а и при натиск с ръцете, ние сами си причиняваме накъсване и цъфтене. 

Ако искаме да имаме по-хубава и здрава коса, добре е да премахнем влагата в нея колкото се може по-бързо, използвайки микрофибърна кърпа. Такива вече се продават в много магазини. С тях също не бива да се стои дълго. Основното им предимство пред обикновеното обаче е, че в тях водата попива по-бързо. 

3. Пренебрегваме текстурата на косъма

Всички ние имаме различни коси. На едни текстурата е доста по-тънка и податлива на увреждания. Ето защо при тях е добре да се ползва струя на въздуха с по-ниска температура, съответно сушенето да не е продължително. 

При фината и косата със средна текстура, сешоарът може да се ползва и по-дълго, но накрая тя трябва да е на 80% суха. Ако имате къдрава или вълнообразна коса и искате да подобрите естествената си текстура, добавете някакъв козметичен продукт, например кристали или балсам. След което леко попийте с микрофибърна кърпа и започнете да сушите. Така ще получите перфектната форма, а не стърчащи на различни страни къдрици. 

Четете цялата статия в tialoto.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК