7 причини да хапвате киви всеки ден

Според някои изследвания редовната му консумация спомага за регулиране на високия холестерол

01.10.2020 | 06:30 Редактор: Георги Камарашев
7 причини да хапвате киви всеки ден

Кивито е чудесен плод, който можем да консумираме през цялата година. Обичаме да го добавяме към плодови салати, здравословни десерти, смути рецепти. Според някои изследвания редовната му консумация спомага за регулиране на високия холестерол.

Вижте още 7 добри причини да хапвате киви всеки ден.

1. Помага за отслабване

Кивито има малко калории, но много фибри, които ни правят сити. Освен това има нисък гликемичен индекс, не предизвиква пикове в кръвната захар, което го прави подходящ плод за отслабване.

2. Увеличава усвояването на калий

Калият е един от най-важните минерали за здравето на сърцето, помага на нервната система да е здрава. Кивито е по-богато на калий от бананите. Ако задържате излишни течности, намалете консумацията на въглехидрати, сол и хапвайте повече киви. Калият е важен за баланса на натрий в тялото.

3. Грижи се за здравето на очите

Проучване на американски учени показва, че кивито съдържа лутеин и зеаксантин, а редовната му консумация може да намали риска от макулна дегенерация.

4. Хапвайте го при запек

Ако страдате от запек, фибрите в кивито ще подпомогнат перисталтиката на червата. Вкусният плод съдържа ензим, наречен актинидин, който благоприятства храносмилането.

5. Кожата става по-красива

Състоянието на нашата кожа зависи много и от храната, която консумираме. Кивито е богато на витамини С и Е, които са от съществено значение за подпомагането на регенерирането на нови кожни клетки.

6. Чудесен източник на витамин С за силен имунитет

Може да ви се стори странно, но кивито ще ви достави в пъти повече от важния антиоксидант в сравнение с цитрусовите плодове.

7. Намалява риска от кръвни съсиреци

Според учени от Осло, консумацията на 3 броя киви на ден, намалява с до 18% риска от образуване на кръвни съсиреци, които увеличават риска от инсулт и инфаркт.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК