3 причини защо не трябва да си лягаме ядосани

Заспиването е по-трудно, когато сме гневни

29.09.2020 | 22:13 Редактор: Ивет Арабова
3 причини защо не трябва да си лягаме ядосани

Гневът бързо се поражда в нас, но бавно си отива. Не е лесно да управляваме стреса, а трябва да се научим, защото когато сме неспокойни, ядосани, почти винаги си лягаме да спим под въздействието на тези емоции. Какво се случва тогава?

Гневът нарушава съня ви

Когато сме стресирани, ядосани, в нашето тяло се задействат така наречените реакции за борба или бягство. Ние сме физически нащрек, дори и да не си даваме сметка, което прави заспиването и спането много трудни. Не бива да забравяме, че недоспиването ни прави още по-раздразнителни, изтощени. 

Носи сериозни рискове за здравето ни

Редица изследвания са установили, че качеството на съня влияе върху цялостното здраве на човека. Спокойният сън действа като терапия за възстановяване на нашето физическо и психическо здраве. Под въздействие на отрицателните емоции тялото ни освобождава хормони на стреса. В дългосрочен план, заедно с безсънието, това може да доведе до депресия, проблеми с кръвното налягане, повишаване на кръвната захар.

Трудно преживяваме негативните емоции

По време на сън мозъкът ни обработва информацията от изминалия ден и я съхранява в нашата краткосрочна и дългосрочна памет. Когато си лягаме ядосани, тъжни, тези негативни емоции се "складират“ в дългосрочната ни памет.

Така на сутринта, освен че не сме си отпочинали, се събуждаме с онова усещане, което гневът оставя в на - усещането за тежест, тъга.

Цялата статия четете на Az-jenata.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК