4 етерични масла за растяща и блестяща коса

Билките са чудесни средства да я подхраним

28.09.2020 | 23:27 Редактор: Ралица Братанова
4 етерични масла за растяща и блестяща коса

За да бъде косата ни красива и здрава, тя се нуждае от постоянни грижи. Билките са чудесни средства да я подхраним, особено когато искаме да се справим с косопада и да стимулираме нейния растеж. Приготвени под формата на етерични масла, някои билки наистина подобряват състоянието на косата ни. Вижте 4 етерични масла, с които да поглезите вашата.

Винаги използвайте тези масла в комбинация с други базови, пише Az-jenata.bg.

Етерично масло от мента

Ароматното масло спомага за отпушването на порите и регенерацията на кожните клетки, което е добре, ако скалпът ви е сух. Освен това ментовото масло охлажда и намалява сърбежите.Към кокосово масло (около 2 с.л.), добавете 5 капки масло от мента. Нанесете върху сух скалп с леки масажни движения. След 20 минути измийте косата си както обикновено. Правете тази грижа за бърз растеж на косата 2 пъти седмично.

Етерично масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво прониква дълбоко в космените фоликули, за да отпуши порите и да улесни правилната секреция на себума. Също така има и мощни антибактериални и антимикробни свойства и според някои проучвания помага при пърхот. За да подпомогнете растежа на косата си, комбинирайте 2 – 3 капки етерично масло от чаено дърво с 2 супени лъжици масло от сладък бадем. Масажирайте скалпа с тази ароматна комбинация и оставете да действа 30 минути. След това измийте косата си както обикновено. Разбира се, може да добавите и към шампоана си от маслото от чаено дърво, ако не разполагате с друго базово. Нужни са ви около 1-2 капки на измиване.

Етерично масло от лимонена трева

Ако страдате от пърхот или косопад, етеричното масло от лимонена трева е много ефективно за облекчаването на тези проблеми. Благодарение на своите антибактериални, антисептични и противогъбични свойства, лимонената трева помага за ограничаване на бактериалния или микробния растеж върху скалпа. Също така е добър начин да заздравите космените фоликули и да стимулирате растежа на косата си. Добавяте по няколко капки от маслото към шампоана си когато миете косата си, при добра поносимост за поне 2 седмици.

Етерично масло от лайка

Лайката има редица ползи за здравето и красотата на косата ни. Под формата на етерично масло, билката помага в борбата с пърхота, сърбящия скалп, дерматита, псориазиса и други състояния на скалпа. Тя има естествено успокояващо и противовъзпалително свойство. В допълнение предпазва косата от вредните влияния на околната среда, прави я мека и блестяща. Може да го комбинирате с кокосово масло, масло от жожоба и да го нанасяте като маска в корените на косата (2 пъти седмично). Не на последно място, маслото е подходящо за стимулиране растежа на косата.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК