Предпазната маска може и да не запотява очилата ви

Триковете против замъгляване на стъклата са няколко

28.09.2020 | 15:30 Редактор: Виктория Гетова
Предпазната маска може и да не запотява очилата ви

Носенето на предпазна маска в условията на световна пандемия от коронавирус Ковид-19 се налага с цел предотвратяване на разпространението на заразата, както и като превенция на обществени места, където не сме сигурни кой ще се изкашля в близост до нас и какъв патоген ще изпрати към незащитеното ни лице чрез разпръснатите капчици.

Експертите са единодушни, че носенето на маска не дава 100-процентова гаранция за защита, но че все пак е и някаква бариера, която може да помогне на обществени места с много хора наоколо.

Ако обаче носите очила, вероятно вече сте се убедили колко неприятен проблем се явява пред вас – очилата ви се запотяват непрекъснато от дъха ви под маската.

Как можете да намалите шансовете очилата ви да се запотят, докато сте с маска?

Вода и сапун

Точно преди да сложите маската на лицето си, измийте очилата с вода и сапун, не само заради хигиеничните причини, но и защото сапунът предотвратява запотяването на стъклата. За още по-добри резултати, опитайте да втриете сух сапун в памучна кърпа. Изстискайте я максимално. След това разтрийте добре цялата повърхност на стъклата на очилата. Подсушете без да изплаквате.

Слоят сапун върху стъклата ще предотврати полепването на изпаренията от дъха ви по лещите на очилата.

Стегнете маската си много добре

Ако носите специализирана маска от типа на N95 например, можете да я стегнете максимално, така че да не допускате дъхът ви да излиза нагоре през нея. Разбира се, това е невъзможно с останалите видове маски.

Подгънете горния ръб на маската напред

Ако носите обикновена хирургическа маска, можете да отклоните струята въздух, която издишате, като прегънете горния ръб на маската леко напред. Този метод е установен от японски учени, които от десетилетия имат опит в носенето на маски заради честите избухвания на епидемии от грип в този регион.

Използвайте салфетка

Тъй като влажният топъл въздух, който излиза от устата ни под маската запотява стъклата на очилата, трябва да сложим нещо като преграда между очилата и маската си. Хартиената салфетка е чудесна за целта. Тя поема голяма част от влагата, като не позволява да достигне до стъклата.

Четете още по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК