Болките в гърба при децата - проблем, породен от тежките раници

Един от методите, които започнаха да се въвеждат е осигуряването на шкафчета

26.09.2020 | 22:08 Редактор: Юлия Христова
Болките в гърба при децата - проблем, породен от тежките раници

Със започването на всяка учебна година стартират и дискусиите по отношение на вредата от тежките раници и как тяхното тегло да бъде намалено. Един от методите, които започна да се въвежда е осигуряването на шкафчета, в които да се държат част от учебните материали. Но тази практика все още не е твърде разпространена и трудно се внедрява в голяма част от училищата.

Болките в гърба са един от първите признаци на носенето на тежки раници, извън позволеното тегло, което според експертите трябва да не надвишава 10 до 15% от теглото на детето. Важно е да се отбележи, че все пак болките в гърба са проява на действието на няколко фактора, не само на тежестта на раницата. Значение има и недостатъчно развитата мускулатура.

Все повече става броят на децата, които не се записват на някакъв спорт и прекарват дълго време във статични позиции, които натоварват допълнително опорно-двигателния апарат.

Редовните физически упражнения имат отношение не само върху развитието на мускулните групи, но също така оказват положителен ефект върху развитието на костната система.

Прекомерното тегло на раницата е само едната страна на монетата, от другата се намира и неправилното ѝ носене. Препоръките са за носене на ляво и дясно рамо едновременно, а не преместване от едното на другото, което води до изкривяване на стойката. Дори когато учениците разпределят правилно тежестта, в случай че често застават с тежестта на единия крак се води до неравномерно разпределение и съответно натоварване на гръбнака и таза.

Натоварването по този начин на гръбначния стълб, в съчетание с развиващата се още костна система води като краен ефект в началото до т. нар. функционални изкривявания – тези, при които след заемане на изправена поза се нормализира и формиралото се изкривяване. Последващ етап са вече постоянните изкривявания, които и при промяна на позицията гръбнакът остава изкривен в съответните равнини.

Докато функционална сколиоза се овладява лесно и ефективно, при останалите разновидности се налага по-продължителни усилия, включващи комплекси с упражнения, а в някои случаи и други процедури от „арсенала“ на физиотерапията. При по-напреднали случаи се стига да поставянето на т. нар. корсети, които имат за цел да поддържат гръбнака, а при най-тежките и до оперативна интервенция.

Прочетете още на: puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК