Южна Африка посреща отново посетители от 1 октомври, сафаритата се завръщат

Някои части от страната предлагат уединени, социално дистанцирани преживявания

25.09.2020 | 23:30 Редактор: Георги Камарашев
Южна Африка посреща отново посетители от 1 октомври, сафаритата се завръщат

След като затвори границите си преди 6 месеца, Южна Африка планира да започне отново да посреща международни посетители от 1 октомври, пише CNBC.

Националният парк Крюгер и регионът Западен Кейп, който включва столицата Кейптаун и най-прочутата му природна забележителност – планината Тейбъл, вероятnо ще преобладават в маршрутите на туристите. Но има други части от страната, които предлагат уединени, социално дистанцирани преживявания за тези, които са готови да излязат извън обичайните туристически маршрути.

Едно от тези места е най-източната провинция на Южна Африка Квазулу Натал. Там пътешествениците, които искат се потопят сред природата и които имат интерес, могат да отседнат в частен резерват, който позволява на гостите да участват в усилията за защита на местните популации на слонове и носорози.

Thula Thula (произнася се "тула тула") е зулуско име, което означава "мир и спокойствие". Освен това е име на резерват, намиращ се в историческите ловни полета на крал Шака, основател на империята Зулу. Резерватът е прочут със своята консервационна дейност, стадото си от 29 слона и харизматичната си собственичка Франсоаз Малби-Антъни.

Тя и нейният покоен съпруг Лорънс Антъни основават Thula Thula Private Game Reserve през 1999 г. с проблемно стадо от едва седем слона. Когато Лорънс умира, Фрасоаз поема ръководството на резервата. Тя го разширява и създава център за рехабилитация за животни, останали сираци.

За да решим проблемите, засягащи дивата природа, трябва да адресираме човешките проблеми. Не просто прахът от рог на носорог се ползва в китайската традиционна медицина в продължение на хиляди години, но днес се ползва и за показване на богатство и статус, посочва Малби-Антъни.

"70% от китайците не знаят, че носорозите и слоновете са убивани заради роговете", допълва тя. По думите ѝ е жизненоважно местните хора да участват в опазването, така че целият персонал на Thula Thula идва от близките общности.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК