Кои са най-успешните заместители на солта?

Черният пипер е добро допълнение към супи

27.09.2020 | 11:13 Редактор: Юлия Христова
Кои са най-успешните заместители на солта?

Солта е една от най-използваните подправки, но завишеният ѝ прием води до високо кръвно налягане и други здравословни проблеми. За щастие, има много ароматни билки и подправки, които могат да я заместят, и същевременно придават още по-апетитен вкус на всяко ястие.

Чесън

Приемът на сол може да се намали като се удвои количеството чесън в рецептите за доматени сосове и маринати. Чесънът е отлична добавка към супи и картофени ястия. Той подсилва имунитета, помага за понижаване на кръвното налягане и е полезен за здравето на мозъка.

Лимонов сок

Лимоновият сок действа подобно на солта, като подчертава вкуса на ястието. Лимоновата кора внася още по-силен цитрусов привкус. Сокът от лайм и портокал има подобен ефект. С цитруси могат да се овкусят варени зеленчуци, салатни дресинги и маринати за месо и риба.

Смлян черен пипер

Солта и пиперът са класически кулинарен дует, в който пиперът би могъл да замести напълно солта. Черният пипер е добро допълнение към супи, печено месо, паста и други солени ястия. Има противовъзпалителен ефект и е полезен при сърдечни заболявания и рак.

Копър

Копърът е особено добър заместител на солта в ястия с риба, картофи и краставици. Може да се поръси върху сьомга, да бъде основна подправка в картофена салата, както и да се добави към лимонов сок за овкусяване на рибни ястия.

Сушен лук

Подобно на чесъна, лукът подсилва вкуса на почти всяко солено ястие. Сушеният лук и лукът на прах имат още по-силен ефект от пресния лук и могат да се добавят към картофени ястия, супи, яхнии, сосове и салса. Придава леко лютив вкус с нотка на сладост.

Хранителна мая

Хранителната мая е деактивирана мая под формата на люспи и прах. Има леко пикантен вкус и придава аромат на сирене, без да съдържа млечни продукти. Подходяща е за пуканки, паста и зърнени храни. Бета-глюкановите фибри в хранителните дрожди на маята могат да помогнат за понижаване на холестерола и намаляват риска от сърдечни заболявания.

Балсамов оцет

Балсамовият оцет има остър, тръпчив вкус с леко сладникави нотки. Подчертава естествения вкус на храната, свеждайки до минимум нуждата от сол. Подходящ е за салатни дресинги, супи, яхнии и маринати за месо и риба. При загряване в тиган на слаб огън се превръща в ароматен сироп, с който могат да се заливат пресни домати или печени зеленчуци.

Пушен червен пипер

Опушеният, пикантен вкус на пушения червен пипер го прави чудесна добавка към месо, чили и яхнии. Изследвания показват, че съединението капсаицин, което се съдържа в лютите чушки, може да спре растежа на раковите клетки.

Масло от трюфели

Маслото от трюфели, в комбинация с гъби, придава силен, земен вкус на храната. Вкусът е толкова наситен, че е достатъчно съвсем малко количество вместо сол. Подходящо е за паста, пица, яйца, пуканки, картофено пюре и зеленчуци.

Розмарин

Розмаринът е популярна билка, която често се използва за приготвянето на сосове за топене. Пресен или сушен, розмаринът е чудесна добавка към супи, яхнии, печено месо, зеленчуци, дресинги, сосове и хляб.

Цялата статия четете на puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК