Преварените яйца образували потенциално опасни токсини

При завишена консумация на варени яйца са възможни някои смущения във функционирането на бъбреците и черния дроб

23.09.2020 | 23:18 Редактор: Георги Камарашев
Преварените яйца образували потенциално опасни токсини

Лекарите не препоръчват да се ядат сурови яйца, но те не трябва и да се преваряват. Ако процесът на варене продължи повече от 10 минути, могат да се образуват потенциално опасни токсични съединения, предупреждават медиците.

При продължително кипене в яйцата се образуват железни сулфиди, които придават на жълтъците леко зеленикав цвят. При завишена консумация на варени яйца са възможни някои смущения във функционирането на бъбреците и черния дроб. По време на разграждането на протеина в организма се образува голямо количество урея, а това натоварва тези вътрешни органи.

Някои мъже консумират повече варени яйца, за да поддържат потентността си. Но те трябва да знаят, че плаките с холестерол, попадайки в простатната жлеза, нарушават кръвообращението в нея, в резултат на което може да се появи рак на простата.

Препоръчително е ежедневно да се консумира по един жълтък и три белтъка, информира БГНЕС.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК