Екипажът на МКС избегна сблъсък с отломки от стара японска ракета

Хората на борда са се събрави в руския отсек, за да се евакуират в капсулата "Союз" при нужда

23.09.2020 | 11:12 Редактор: Виктория Гетова
Екипажът на МКС избегна сблъсък с отломки от стара японска ракета

Екипажът на Международната космическа станция (МКС) бе принуден да направи маневри, за да избегне сблъсък с космически отломки от стара японска ракета, предаде Франс прес, като се позова на НАСА.

От съображения за сигурност хората на борда - двама руснаци и един американец, се събрали в руския отсек на МКС, за да може да се евакуират с капсулата "Союз" при възникване на извънредно ситуация, съобщи космическата агенция на САЩ.

В предишно комюнике НАСА каза, че тримата членове на екипажа са били влезли в руската капсула, отбелязва АФП.

Отломките преминали на 1,39 км от МКС. Орбитата на станцията обаче била повишена за две минути и половина като предпазна мярка - операция под съвместния контрол на американския и руския команден център.

МКС се намирала на 421 км над океаните, а при маневрите се издигнала до 435 км. Тя се движи с 27 500 км/ч - скорост, при която дори малък обект може да повреди сериозно или дори да унищожи слънчев панел или друг елемент от станцията.

Според астронома Джонатан Макдауъл отломките са били от стара японска ракета. Изстреляна през 2018 г., тя се разпаднала на 77 парчета през февруари миналата година.

Редовно се налага МКС да прави маневри, за да избегне космически отломки. НАСА е преброила 25 такива случая между 1999 и 2018 г., отбелязва АФП.

Ситуацията с космическите отломки се влошава, обобщи администраторът на американската космическа агенция Джим Брайдънстайн. Той написа в Twitter, че се налага МКС да прави маневри за трети път тази година.

Шефът на НАСА иска от Конгреса на САЩ да отпусне 15 млн. долара, за да може цивилна служба да поеме от специализирано военно подразделение наблюдаването на космоса и отправянето на предупреждения за риск от сблъсък, съобщава dnes.bg.

Около Земята има все повече космически отломки, след шест десетилетия на изстрелвания на ракети и сателити.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК