Борисов и Радев строят заедно държавата..на рисунка

В с. Старо Железаре образите на бивши и настоящи политици красят дуварите

21.09.2020 | 19:56 Редактор: Виктория Гетова

Бойко Борисов и Румен Радев един до друг, но не на политическата сцена, а на дуварите в село Старо Железаре.

Най-артистичното село в България събра на едно място най-знаковите лица в българската политика през изминалия век и ги нарече "строителите на България".

На фона на разделението на политическата сцена у нас, в Старо Железере няма място за пристрастия. Тук премиер и президент са рамо до рамо, а плътно до тях са най-значимите личности, оставили следа в историята на България.

На дувара на Дома на традициите, настоящи и бивши политици са на едно място, в опит да построят държава.

Идеята отново е на художниците Катажина и Венцислав Пирянкови, а целта е всеки сам да направи изводите си в тези трудни времена.

"Те са създатели, строители, има и препратка неотдавна посетихме паметника 1300 години създателите на България, ние решихме да направим "строителите на България", разказва Венцислав.

Така премиерът Бойко Борисов се сдобива с мистрия и тухла, а президентът Румен Радев - с лопата. Изборът не е случаен, а държавният глава и министър – председателят са в една бригада.

"Интересното е, че в момента са опортюнистично настроени един спрямо друг, но все пак градят една сграда – едно сдание, един имот. Това е хубава дума – едно имане, така че нямаше начин да са разделени. Трябва да са рамо до рамо, да са един до друг. Колкото и да не се обичат предполагам, че ще намерят общи точки", обяснява още Венцислав Пирянков.

Освен за настоящите на дувара, в Старо Железаре има място и за бившите. Бившият първи Тодор Живков не строи, а размахва пръст. Покрай него президентите Георги Първанов, Петър Стоянов и Жельо Желев държат речи. А Жан Виденов и Иван Костов подпират дограмата на прозорците.

Новият проект на художниците, провокира различни реакции в селото, където местните вече са свикнали с известните. Авторите твърдят, че политиката не ги вълнува.

"Истинското изкуство е един коментар и това е нашият коментар, но вместо да излезем с лозунги и надписи "оставка", или други някои идеи, ние просто коментираме с четка", допълва художникът.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК