И носорозите заплашени от коронавирусната пандемия

Ситуацията с Ковид-19 прави бъдещето им изключително несигурно

21.09.2020 | 12:06 Редактор: Георги Камарашев
И носорозите заплашени от коронавирусната пандемия

Всяка държава в света се приспособява към това, което се определя като "новото нормално" в контекста на пандемията от Ковид-19. За природозащитниците в Африка това означава да боравят с по-малко ресурси, като същевременно се борят с нарастващата заплаха от бракониери.

Незаконният лов не е нищо ново за намаляващите видове носорози, но пандемията е увеличила заплахата срещу тях и прави бъдещето им изключително несигурно, пише електронното издание "Lonely Planet".

Търсенето на рогове от носорог се е увеличило на много места по света, предимно в азиатските държави. За тях се смята, че притежават изключителни свойства и служат от обикновен афродизиак до лек срещу рак. Медицинските и здравни експерти категорично заявяват, че подобни твърдения не са научно издържани.

А и за бракониерите свойствата на роговете от носорог нямат абсолютно никакво значение – те са в този бизнес заради парите.

"Килограм рог от носорог носи около 60-65 хиляди щатски долара", обяснява Джеймс Мвенда, световноизвестен пазач на носорози и рейнджър в резервата Ол Пайета в Кения. Тази информация стига до общност, в която хората живеят с по-малко от 1 долар на ден и, съответно, изкушението за бракониерство става голямо. В период на пандемия намирането на работа става по-трудно, а привличането на хора към незаконен лов на носорози – по-лесно.

Пандемията усложни не само живота на хората, но и на носорозите, пише изданието.

В началото на април, когато пандемията от Ковид-19 е едва в началото, Южна Африка и Ботсвана съобщават за увеличаване случаите на бракониерство спрямо носорози в популярни туристически дестинации.

Според основателя на резервата за носорози в Ботсвана Мап Айвс, бракониерите преживяват много по-лесно пандемията. Липсата на туристи е окуражила незаконните им дейности, а правителството на Ботсвана изпрати въоръжени войници, които да противодействат на бракониерите, информира БГНЕС.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК