Американски изследователи откриха ново състояние на водата

Учените понякога я наричат най-загадъчното вещество на Земята

18.09.2020 | 13:09 Редактор: Георги Камарашев
Американски изследователи откриха ново състояние на водата

Изстудената вода е две течности в едно. До този извод са стигнали американски изследователи, след като са извършили първите измервания на течна вода при температури доста под нормалната ѝ точка на замръзване. Резултатите от проучването са публикувани в списание "Science".

Като химическо вещество водата все още не е напълно изучена. Учените понякога я наричат най-загадъчното вещество на Земята.

Водата има още едно интересно качество – замръзва много "неохотно". За началото на втвърдяването ѝ тя винаги се нуждае от кристализационни ядра – суспендирани частици от минерален или органичен произход.

Изследователи от Тихоокеанската северозападна национална лаборатория (PNNL) на Министерството на енергетиката на САЩ решиха да проверят, ако няма такива частици, до каква температура водата ще остане течна.

Известно е, че водата може да присъства в облаците под формата на преохладени капчици дори при много ниски температури, а след това, когато от върха, от най-високите и хладни слоеве, в тези облаци попадне фин леден прах, капките моментално кристализират и падат на земята под формата на ледени зърна или градушка.

Учените разрушили в лаборатория тънкия леден филм с лазер, създавайки преохладена течна вода и след това с помощта на инфрачервена спектроскопия проследили всички най-малки етапи от нейните трансформации в температурния диапазон от 135 до 245 келвина – от минус 138 до минус 28 градуса по Целзий.

На стоп-кадрите от фазовите състояния учените видели, че по време на преохлаждането водата се кондензира в плътна течна фаза, която продължава да съществува едновременно с обичайната течна фаза. В този случай делът на течността с висока плътност бързо намалява, когато температурата се повиши от 190 до 245 келвина.

Авторите на проучването са първите, които експериментално доказват, че изстудената вода може да бъде в стабилно двуфазно състояние течност-течност, а фазовото съотношение варира в зависимост от температурата, информира БГНЕС.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК