Месоядните живеят по-дълго от вегетарианците

"Всичко в нашето тяло на практика се състои от протеини", каза диетологът Ина Кононенко

15.08.2020 | 07:40 Редактор: Искра Ангелова
Месоядните живеят по-дълго от вегетарианците

При правилно хранене месоядните живеят по-дълго от вегетарианците, сподели кандидатът на медицински науки, диетологът Ина Кононенко в интервю за Канал пет.

"Всичко в нашето тяло на практика се състои от протеини. Вегетарианците невинаги виждат веднага ефекта от липсата на протеин. С възрастта това става по-очевидно", обясни тя.

Кононенко обърна внимание на два показателя за износването на тялото. Първият е дебелината на съдовата стена в общата каротидна артерия: колкото по-голяма е, толкова по-бързо става стареенето. Поради факта, че вегетарианците получават малко холестерол, дебелината на тази стена е по-ниска от тази на месоядните.

"Ако месоядният консумира достатъчно количество витамини B12, D3, K2, тогава дебелината на този комплекс няма да се увеличи", подчертава диетологът, информира БГНЕС.

Вторият показател на стареенето са митохондриите. Специалистът ги нарича "електроцентрали" на клетки. При вегетарианците те работят по-зле, отколкото при месоядните. Това се дължи на факта, че месото е източник на L-карнитин – вещество, необходимо за функционирането на митохондриите. Има и показател за синтеза на протеин в организма. За съжаление, с вегетарианска или веганска диета, не се набавят всички незаменими аминокиселини, добавя Кононенко.

Според нея при липса на конкретно органично съединение се нарушава процесът на разделяне и усвояване на определен протеин, което води до проблеми с растежа на косата, ноктите, влошаване на зрението, кожата и кръвоносните съдове.

Диетологът препоръчва както месоядните, така и вегетарианците да избягват недостига на витамини и микроелементи. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК