Дори незначитено недоспиване може да повлияе на емоционалния ни живот

До този извод са стигнали учени от Норвежкия университет за наука и технология

13.08.2020 | 22:49 Редактор: Георги Камарашев
Дори незначитено недоспиване може да повлияе на емоционалния ни живот

Дори леко недоспиване може съществено да въздейства на емоционалното ни състояние, съобщи сайтът "Медикъл нюз тудей", позовавайки се на норвежко проучване. Авторите му от Норвежкия университет за наука и технология са провели изследване с 52 здрави доброволци на възраст между 18 и 35 години. 

В продължение на 11 дни режимът им на сън е бил контролиран от учените.

През седмицата доброволците спели както обикновено. През последните три дни обаче те са си лягали два часа по-късно от обичайното, като продължили да стават в стандартното си време. Сутрин участниците в изследването са били подлагани на тестове за внимание и емоционално състояние. Преди тестването на доброволците не им е било позволено да консумират кофеинови напитки.

Норвежците стигнали до извода, че сутрин след три нощи с по-кратка продължителност на съня, времето за реакция на участниците е намаляло, което свидетелства за увеличаване на импулсивността. В течение на трите дни след недоспиване доброволците допускали все повече и повече грешки. Същевременно е наблюдаван и спад в показателите за приятни усещания - участниците са изпитвали по-малко положителни емоции, предаде БНР.

Ако хората не си доспиват дълго време, способността им да се справят със стреса и негативните житейски събития намалява, отбелязват учените.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Страшо
преди 1 месец
Бати разкритието. Три дни неспали и им били забавени реакцийте, и нямали позитивни емоций. Сигнализирай за неуместен коментар