5 полезни мазнини за готвене, с които да заместим рафинираното олио

Съществуват някои невероятно вкусни и здравословни алтернативи

11.08.2020 | 06:00 Редактор: Ралица Братанова
5 полезни мазнини за готвене, с които да заместим рафинираното олио

Знаем, че готвенето с рафинирани течни мазнини, като например слънчогледовото олио, е вредно. Още по-вредно е пърженето с тях. Но как тогава да приготвяме любимите си ястия? Съществуват някои невероятно вкусни и полезни алтернативи на стандартното рафинирано олио за готвене, пише Az-jenata.bg.

Ето пет от най-полезните мазнини в готвенето, които можете да използвате и на високи температури.

Зехтин

Подобно на всички течни мазнини, зехтинът може да е рафиниран и нерафиниран. Зехтинът екстра върджин е студено пресован нерафиниран вид течна мазнина, добита от пресни маслини. Той е най-полезната мазнина за готвене и директна консумация. Можете да готвите със зехтин. Точката му на димене е 190 градуса.

Масло от авокадо

Авокадото е много богато на ненаситени мазнини. В него се съдържа омега-9 мастна киселина в изобилие, както и антиоксиданти. Маслото от авокадо е универсално олио. Може да се използва за пресни салати и за готвене. Точката му на димене е много висока – около 271 градуса.

Бадемово олио

Бадемовото олио е много богат източник на витамин Е, омега-3 мастни киселини, магнезий и мед. Съдържа антиоксиданти, които имат противовъзпалителни свойства и подсилват имунитета.

Точката на димене на бадемовото олио е приблизително 215 градуса.

Сусамово олио

Сусамовото олио има прекрасен вкус и мирис. Може да се използва за пресни салати, печени и пържени ястия. Точката му на димене е приблизително 232 градуса.

Кокосово масло

Когато става въпрос за олио, което да издържа на готвене при високи температури, кокосовото масло заедно с маслото от авокадо са първенци в тази класация. Точката му на димене е приблизително 190 за сурово необработено кокосово масло и около 232 градуса за обработеното.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК