Как часовете сън водят до промени в теглото

Взаимовръзката между качественото спане и затлъстяването

07.08.2020 | 06:00 Редактор: Наталия Тотева
Как часовете сън водят до промени в теглото

Количеството сън е важно за отслабването, също както диетата и упражненията. Данни показват, че сънят може да е липсващият фактор при много хора, които се опитват да отслабнат.

Некачественият и кратък е основен фактор з/а риска от наддаване на тегло и затлъстяване. Необходимостта от сън варира, но изследванията показват промени в теглото на хората, които спят по-малко от 7 часа на вечер.

Смята се, че краткият сън увеличава вероятността от затлъстяване с 89% при децата и 55% при възрастните.

Много нарушения на съня, като сънна апнея, се влошават от напълняването. Това е порочен кръг, от който може да се излезе трудно, защото лошият сън може да доведе до наддаване на тегло, което от своя страна може да доведе до понижаване на качеството на съня.

Лошият сън може да увеличи апетита на тези, които са лишени от пълноценен сън.

Това вероятно се причинява от въздействието на съня върху два важни хормони, които контролират апетита - грелин и лептин.

Грелинът е хормон, който се отделя в стомаха и който сигнализира на мозъка за глада. Нивата му са високи преди да ядене, когато стомахът е празен, и ниски след хранене. Лептинът е хормон, който се произвежда от мастните клетки. Той и дава сигнали на мозъка за ситост.

При недостатъчно количество пълноценен сън тялото произвежда повече грелин и по-малко лептин, което създава чувство на глад, повишава апетита. Проучвания са установили, че хората, които спят за по-кратко време, имат 14,9% по-високи нива на грелин и 15,5% по-ниски нива на лептин в сравнение с тези, които получават достатъчно сън.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК