5 причини да включваме фибрите в менюто си редовно

Те подпомагат добрите бактерии в червата, контролират перисталтиката им, допринасят за освобождаването от токсините

15.07.2020 | 06:00 Редактор: Ралица Братанова
5 причини да включваме фибрите в менюто си редовно

Фибрите са неизменна част от здравословното хранене. Те са изключително важни за функциите на стомашно-чревния тракт, от които пък зависят редица други системи в организма. Според проучване на Американската академия по хранене и диететика, всеки човек трябва да получава средно по около 14 грама фибри на всеки 1000 калории.

Кои са основните 5 причини, заради които е добре да наблегнем на консумацията на повече фибри всеки ден?

1. Фибрите са полезни за червата и храносмилането

Една от най-важните причини да повишите приема на фибри чрез храната е, че те стимулират добрата работа на стомашно-чревната система, оказват благотворно действие върху полезните бактерии в червата и ги подхранват.

Сред най-богатите на пребиотични фибри храни са банани, лук, праз, чесън, аспержи, артишок, боб, ечемик, пише Az-jenata.bg.

2. Фибрите допринасят за по-добро сърдечносъдово здраве

Разтворимите фибри понижават холестерола, като по този начин участват в превенцията на различни заболявания и натрупвания по кръвоносните съдове. Кръвното налягане се понижава, подобрява се функцията на кръвоносната система. Намаляват се и възпаленията в организма, които косвено предизвикват сърдечносъдови заболявания.

3. Фибрите помагат в контрола на наднорменото тегло

Храните с високо съдържание на фибри носят ситост за дълъг период от време, което ви предпазва от неконтролирано похапване. Те стимулират метаболизма и подобряват усвояването на редица други хранителни вещества. Допринасят за намаляване и контрол на кръвната захар и инсулина, които също имат пряко отношение в трупането на наднормено тегло.

4. Фибрите помагат в превенцията и контрола на диабет

Тъй като фибрите намаляват риска от диабет тип 2, те са неизменна и важна част от менюто. Един от рисковете за възникване на диабет тип 2 е наднорменото тегло. Консумацията на повече фибри всеки ден подпомага отслабването и контрола на кръвната захар и инсулина.

5. Фибрите се свързват и с намален риск от рак

Фибрите играят роля и в превенцията на раковите заболявания. Например, консумацията на повече фибри се свързва с намален риск от рак на гърдата, сочат данни от метаанализ от април тази година, пише сайтът livestrong.com.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК