Моретерапията помага за кръвообращението и подсилва имунитета

Тя е подходяща и при редица хронични заболявания

09.07.2020 | 06:30 Редактор: Ивет Арабова
Моретерапията помага за кръвообращението и подсилва имунитета

Таласотерапията, позната още като морелечение, става особено популярна през 18 век, като основно се практикува по крайбрежните градове на Франция и Великобритания, където започват да се изграждат санаториуми за целта.

Таласотерапията е идеалният начин да бъде съчетано полезното с приятното. Терминът идва от гръцката дума "thalasso” и буквално означава море. Но лечебната сила на таласотерапията е не само в морската вода, но също така в съдържащите се морски соли, различни видове водорасли, както и не на последно място морският климат. Съдържащите се минерали, витамини, соли и други полезни вещества в морската вода и водораслите подобряват кръвообръщението, повишават и балансират обмяната на вещества в организма, както и подсилват имунната система, поддържайки паралелно с това и хормоналния баланс.

При какви заболявания се препоръчва таласотерапията?

Таласотерапията е подходяща както при остри, така и при редица хронични заболявания. В тази група влизат различни кожни заболявания, на опорно-двигателния апарат и нервната система, включително и някои ендокринни дисбаланси. От кожните заболявания добри резултати са показали пациенти с различни видове екземи, псориазис и акне. Разходките по брега с натапяне на краката до коленните стави са полезни при разширени вени (варикозни промени).

Интересен факт е, че лица, страдащи от различни видове алергии, се повлияват изключително добре от морския климат поради значително по-малкото съдържание на алергени във въздуха, за сравнение например с градовете, където промишлеността е добре развита. Някои психиатри препоръчват честите почивки на морския бряг поради тонизиращия ефект, който оказва таласотерапията при пациенти, страдащи от депресия, тревожност и чест стрес на работното място.

Слънчевите бани имат благотворно влияние върху заболявания като псориазис, рахит. Освен това повишават имунната защита на организма. Установява се и благоприятна динамика на медиаторите на алергичните реакции – намаление на хистамина и на IgE, което е още един факт в защита на твърдението, че предразположените към алергии съобщават за подобряване на състоянието им, информира Puls.bg.

Пясъчни бани се прилагат за 20-30 до 50 минути, при осигурена сянка за главата. В летните часовете между 10-15 часа пясъкът е с температура от 50-60˚ С, а съставът и цветът на черноморския пясък оказва влияние, когато той поглъща топлината. "Зариването“ на колене/лакти или покривнето им с топъл пясък е благотворно при ревматизъм, ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и някои други видове артрит.

Подобрявайки кръвообращението, плуването спомага за отделянето на голямо количество токсини и намалява подпухналостта. Едновременно с това йодните пари активират щитовидната жлеза за производството на хормони. От своя страна подобряването на функцията на щитовидната жлеза води до ускоряване на метаболизма и намаляване на телесното тегло.

Противопоказания за прилагането на таласотерапия

На първо място това са кръвотеченията, особено с неясен произход, също така хипертонична болест ІІІ стадий, сърдечна декомпенсация, състояния след сърдечен инфаркт, както и повишена температура. Противопоказана е терапията при остри инфекциозни заболявания, злокачествени тумори, тежки заболявания на белите дробове и епилепсии.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК