Грешките, които допускаме в употребата и консумацията на зехтин

Той се нуждае от специални условия

07.07.2020 | 16:09 Редактор: Юлия Христова
Грешките, които допускаме в употребата и консумацията на зехтин

Зехтинът е една от най-полезните растителни мазнини. Тя е една от най-добрите алтернативи на рафинираното олио, като дава на организма незаменими мастни киселини и антиоксиданти. Зехтинът има противовъзпалителни свойства, които се отразяват благотворно на сърдечносъдовата система, участват в превенцията на диабет и метаболитен синдром, допринася в превенцията на рак.

За да се възползваме обаче от всички тези ползи, които зехтинът предлага, не трябва да допускаме някои често срещани грешки в употребата и консумацията му. Ето кои са те:

Лошо и неправилно съхранение

Зехтинът е специфичен продукт, който се нуждае от специални условия на съхранение, за да може да запази качествата си. Необходимо е да се съхранява далеч от източници на топлина, кислород, светлина и да се следи стриктно за срока му на годност. Под влияние на тези 4 фактора зехтинът губи своите качества и се разваля бързо, като дори може да стане вреден за здравето заради влошеното му състояние.

Винаги се уверявайте, че съхранявате зехтина правилно без пряк досег с кислород и слънчева светлина. Затваряйте плътно капачката. Следете срока на годност и не употребявайте след изтичането му, пише az-jenata.bg.

Забравяте да прочетете етикета

Етикетът на зехтина дава важна информация не само за срока на годност на продукта, но и за предназначението му, както и начина, по който да го използвате в готвенето, до каква температура издържа и други спецификации.

Прегрявате зехтина

Като цяло зехтинът е безопасен за повечето типове готвене на високи температури. Точката му на кипене е от порядъка на 160 до 250 градуса по Целзий. За да избегнете прегарянето на зехтина, винаги имайте предвид неговата точка на кипене и четете внимателно етикета. На него обикновено има информация за целите му на употреба. Ако не откриете информация, имайте предвид, че студено пресованият зехтин не трябва да се използва при повече от 180 градуса при пържене и 200 градуса при печене.

Не оставяйте цветът да ви излъже

Митът, че колкото по-зелен и наситен е цветът на зехтина, толкова по-истински е той, е погрешен. Цветът и ароматът зависят всъщност от сорта на маслините, които се използват за извличането му. Цветът може да варира от по-светло към по-тъмно. Това не трябва да ви спира да се възползвате от разнообразието на видовете зехтин.

Използвате зехтин само за готвене

Зехтинът има невероятни ползи за организма най-вече при директната му консумация в сурово състояние. Ползвайте го за вашите салати и пресни разядки без термична обработка. Така организмът ви ще се възползва от всичките му полезни свойства. Прилагайте го и върху кожата за красота.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК