Кои храни ще ни предпазят от слънчево изгаряне?

Тъй като всички сме били повече време в къщи, сега рискът е по-голям

01.07.2020 | 06:30 Редактор: Ивет Арабова
Кои храни ще ни предпазят от слънчево изгаряне?

Лятото е тук, вече може да се пътува и много хора планират морската си ваканция. Ако отидете на море през юли и август, когато времето е най-горещо, има опасност да получите слънчево изгаряне на плажа. Сега всички са стояли повече време вкъщи, затова рискът е още по-голям. Ето и кои храни да хапвате, за да предотвратите слънчевото изгаряне, според британския "Cosmopolitan".

Ягоди, къпини, киви

Хубаво е да ядете повече плодове, богати на витамин С. През летните месеци заложете на ягоди, къпини и киви. Витаминът предпазва от изгаряне. Трябват ви около 100 грама ягоди или 1-2 кивита.

Картофи

Скорбялата в картофите намалява вредата от печенето на слънце. Не си купувайте чипс, залагайте на сладки картофи - те са по-полезни, имат бета каротин, който пази кожата, както и витамин С, пише Teenproblem.net.

Зелен чай

Според проучване, ако пиете 2 чаши зелен чай на ден, намалявате риска от развитие на меланом. Но в него има кофеин, така че внимавайте да не се дехидратирате - пийте много вода.

Краставици

Идеален зеленчук за лятото. Той освежава, перфектен е за следобедна закуска, а и повечето летни салати се правят с него. Краставиците съдържат основно вода, а това помага кожата да остане хидратирана. Те помагат за произвеждането на колаген.

Домати

Тези зеленчуци също са перфектни за лятото и присъстват в повечето салати. Богати са на антиоксиданти, които пазят кожата от UV радиация. Доматите съдържат и витамин С и ликопен, които също хидратират кожата.

Диня

Няма по-освежаващо нещо от диня в горещ летен следобед. Тя замества десертите и е много полезна. Плодът е богат на антиоксиданти, които пазят от UV радиацията. Яжте по 3-4 парчета на ден, за да се хидратирани през летните месеци.

Тъмен шоколад

Един полезен десерт. Тъмният шоколад е пълен с антиоксиданти. Той прави кожата по-гладка и пази от слънчевата радиация. В шоколада трябва да има над 70% какао.

Моркови

Морковите са богати на бета каротин, който организмът превръща във витамин А. Той намалява симптомите на слънчево изгаряне.

Нар

Този плод е много богат на антиоксиданти, елагинова киселина и има антивъзпалителни свойства. Това помага на кожата да се бори с вредите, причинени от UVA и UVB лъчите.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК