Кои са 10-те най-силни захапки в животинското царство

Петнисти хиени, хипопотами, крокодили...

06.06.2020 | 09:20 Редактор: Наталия Тотева
Кои са 10-те най-силни захапки в животинското царство

Измерването на силата на захапката на едно животно може да бъде особено трудна задача. Малко са тези, готови да сложат ръката си в устата на хипопотам или да прикрепят електроди към челюстта на крокодил.

Но наблюдавайки животните в дивата природа и извършвайки компютърни симулации, е възможно да добием сравнително точна представа за силата на захапката на определени видове. 

Решихме да ви покажем 10-те най-силни животински захапки в природата.

10. Английски мастиф

Най-големите кучета в света - мастифите, могат да тежат над 20 кг. Тези кучета могат да приложат сила на захапката си 500 паунда на квадратен инч. Интересното е, че кучето, което вероятно сте очаквали да срещнете в тази класация - питбулът, може да приложи само 250 PSI (килограми сила на квадратен инч площ). За щастие, повечето мастифи имат благ характер.

9. Петниста хиена

Петнистите хиени са оборудвани с масивни черепи, диспропорционални и големи крайници, и силни захапки, които могат да разкъсват трупове с до 1000 паунда сила на кв. инч. 

8. Горила

Африканската горила има захапка между 500 и 1500 PSI - една от най-силните в животинското царство.

7. Полярна мечка 

Всички големи мечки (включително мечките гризли и кафявите мечки) имат приблизително сходни захапки. Победителят есе пак е полярната мечка, която може да разкъса плячката си със сила от 1200 паунда на кв. инч.

6. Ягуар

Ако ви нападне голяма котка, която се опитва да ви изяде, за вас вероятно няма да има значение дали е лъв, тигър, пума или ягуар. Според някои източници обаче, вероятно ще се простите с живота си по-бързо, ако на пътя ви се е появил ягуар. Ягуарът може да захапе със сила от 1500 паунда на кв. инч.

5. Хипопотам

Хипопотамите могат да бъдат опасни колкото лъвовете или вълците. Това животно не просто може да отвори устата си на 180 градуса, но и да захапе нищо неподозиращ турист със сила от 2000 паунда на кв. инч.

4. Соленоводен крокодил

"Не се притеснявайте, да бъдете изядени от крокодил е същото като да си легнете - в блендер!" Така Хоумър Симпсън успокоява Барт и Лиса по време на сафарито им в Африка в 12 сезон на култовата анимация "The Simpsons".

С невероятните 4000 паунда на кв. инч., соленоводният крокодил в Северна Африка има най-силната захапка от всяко (живо) животно на Земята.

3. Тиранозавър Рекс

Тиранозавър Рекс е изчезнал преди 65 млн. години, но репутацията му е жива и до днес.

Според компютърни симулации той е имал сила на захапката си над 10 000 паунда на кв. инч, пише ThoughtCo.

2. Дейнозухи

Дейнозухите са едни от най-големите крокодили, живяли на някога. С дължина близо 10 метра и тегло над 10 тона, някои от теза крокодили са имали захапка над 20 000 PSI, сочат симулациите.

1. Мегалодон

Мегалодонът е вид хищна, праисторическа акула, с дължина 15 метра и тежаща 50 тона. Възможно е абсолютно ужасяващата ѝ захапка да е достигала до 40 000 паунда на кв. инч.

Снимки: БГНЕС, Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК