Ще остане ли в миналото 5-дневната работна седмица?

Балансът между професионалния и личния живот играе важна роля в поддържането на душевно равновесие

06.06.2020 | 08:01 Редактор: Юлия Христова
Ще остане ли в миналото 5-дневната работна седмица?

След дълъг уикенд със семейството си на екскурзия Джони Тоуз, изпълнителен директор на маркетинговата агенция LAB в Мелбърн промени изцяло промени изцяло политиката на компанията що се касае до броя почивни дни.

Наслаждавайки се на морски пейзажи и време, изкарано със семейството си Тоуз се запитва защо всеки уикенд не може да е такъв. При връщането си на работа той инициира няколко промени. Те са повлияни от чудесната семейна почивка. Той предлага на персонала да си взима по три почивни дни - включително петък или понеделник, които да се слеят с уикенда.

Пандемията от Ковид-19 накара немалко хора да работят от вкъщи, пише Евронюз. Това създаде гъвкавост по отношение на работното време, така на практика революционните промени в работните практики стават възможни. Не е изключено навикът за работа от понеделник до петък или от 9 до 17ч да останат в миналото.

През 2019 година Microsoft, позиционирана в Япония, направи експеримент за 4-дневна работна седмица и отбеляза сериозен спад в разходите за електроенергия, както и при потреблението на хартия за печатане. През 2000г. пък някои компании въвеждат като експеримент по-кратка работна седмица от 35 ч. Установява се, че хората изкарват времето си в дейности, които имат ниско въздействие върху околната среда. Времето си те са посветили на семейството и дейности навън, а не за дълги пътувания и масово пазаруване.

Успоредно с ползите за околната среда по-кратката работна седмица може да има редица плюсове и върху психическото здраве на човек. Балансът между професионалния и личния живот играе важна роля в поддържането на душевно равновесие, сочи проучване на Оксфордския университет. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК