Румънец създаде 75-и номер обувки заради социалната дистанция

Ако двама души са обути с тях, разстоянието между тях би било 1,5 м.

07.06.2020 | 08:50 Редактор: Ивет Арабова
Румънец създаде 75-и номер обувки заради социалната дистанция

Два месеца след началото на ограниченията, свързани с коронавируса, в средата на май румънският обущар Григоре Луп от трансилванския град Клуж забелязал, че хората не спазват правилата за социално дистанциране. Така на Луп му хрумнала идеята да създаде продълговати кожени обувки, които са 75-и размер по европейската номерация, пише "Daily Sabah".

"Хората не спазват правилата. Отидох на пазара да си купя разсад за градината. Там нямаше много хора, но те не спазват дистанция", разказа Луп, който прави обувки от 39 години.

Ако двама души носят новото творение на обущаря, когато разговарят един срещу друг, между тях ще има разстояние от почти един метър и половина.

Григоре разчита до голяма степен на поръчки от театри, опери, както и на традиционни ансамбли за народни танци в цялата страна. Бизнесът му застинал по време на епидемията, тъй като всички събития бяха отменени или отложени заради коронавируса. Луп е умерен оптимист, че продажбите ще се възстановят с течение на времето.

До момента Григоре е получил 5 поръчки за обувките за социално дистанциране. За направата им му е нужен почти 1 квадратен метър кожа, а работата му отнема два дни. Един чифт струват 500 леи. 55-годишният Луп започва да прави обувки на 16-години. Неговият "учител" сега е на 93 г. и продължава да прави традиционни унгарски обувки.

Снимка: Bloomberg/Qilai Shen

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК