Слънцето влезе в новия си цикъл, изригна най-мощно от 2017 г. насам

През последните няколко години неговата активност е сравнително слаба и рядка

02.06.2020 | 23:23 Редактор: Искра Ангелова
Слънцето влезе в новия си цикъл, изригна най-мощно от 2017 г. насам

Слънцето е доста тихо напоследък. През последните няколко години неговата активност е сравнително слаба и рядка, но може да е на път да стартира отново, смятат учени. На 29 май беше регистрирано най-голямото изригване от октомври 2017 г.

Това може да е знак, че Слънцето вече е навлязло в новия си слънчев цикъл и ще увеличи активността си до няколко години, както учените предвиждаха. Астрономите са установили, че всъщност то преминава през 11-годишни цикли на дейност, с ясно определен минимум и максимум.

Слънчевият минимум – характеризиращ се с минимално ниво на слънчеви петна и активност на изригванията – бележи края на един цикъл и началото на нов. Можем да прогнозираме кога това ще се случи, но всъщност наистина е трудно да го определим до по-малък от период от няколко месеца. Слънчевият цикъл се основава на магнитното поле на Слънцето, което се върти на всеки 11 години, като северните и южните му магнитни полюси сменят местата си.

Не се знае какво задвижва тези цикли, но полюсите се обръщат, когато магнитното поле на Слънцето е най-слабо, познато още като слънчев минимум. В момента очакваме да преминем от цикъл 24 към цикъл 25, но не знаем дали слънчевият минимум се е случил или предстои.

Още през 2017 г. НАСА отбеляза, че слънчевият минимум се очаква през 2019-2020 година. През декември миналата година панелът за прогнозиране на слънчевия цикъл стесни този период допълнително, като заяви, че "слънчевият минимум между цикли 24 и 25 ще настъпи през април 2020 г. (+/- 6 месеца)", информира БГНЕС.

Ако Слънцето започне да става малко по-страшно, това може да е доказателство за сценария "вече се е случило". Вероятно няма да сме наясно още известно време, но новото изригване е стъпка в тази посока.

Въпросното изригване се е състояло на 29 май, в 07:24 UTC – плазмена верига от семейство слънчеви петна. Тези слънчеви петна са отвъд ръба на Слънцето, но можем да видим огнените бримки, докато те изскачат по линиите на слънчевото магнитно поле.

Те представляват пламък от М-клас, втората най-силна класификация. Те всъщност са доста леки, въпреки че когато са насочени към Земята, могат да причинят прекъсване на радиокомуникациите в полярните райони и радиационни бури в околоземното пространство, които представляват опасност за астронавтите. Те също могат да генерират красиво светлинно шоу на някои географски ширини.

Това изригване обаче не е било насочено към Земята; и, както отбелязва НАСА, е било доста малък взрив от М-клас, който е класифициран едва като M1.1 по десетобалната скала, така че няма от какво да се притесняваме в това отношение, успокояват експертите.

Тъй като не са регистрирани изригвания от М-клас 925 дни преди това, учените ще му обърнат много внимателно внимание.

Едно изригване може да не означава нищо – Слънцето може да успокои и да не изригне отново за известно време. Но ако се появят повече изригвания, бихме могли да имаме потвърждение, че полюсите на Слънцето са изпълнили редовната си смяна на местата.

"Необходими са най-малко 6 месеца слънчеви наблюдения и броене на слънчеви петна, за да се знае кога се е случило", пишат Карън Фокс и Лина Трън от НАСА.

"Тъй като този минимум се определя от най-ниския брой слънчеви петна в цикъл, учените трябва да видят числата постоянно да се увеличават, преди да могат да определят кога точно са били на най-ниски."

Снимка: БГНЕС/ Архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК