Пренасят ли комарите Ковид-19?

За да стане вирусоносител, вирусът трябва да престои в храносмилателната система на насекомото седмици 

02.06.2020 | 13:20 Редактор: Ивет Арабова
Пренасят ли комарите Ковид-19?

Лятото наближава, въпреки необичайното хладно време в момента. Не се ли питате вече дали комарите при ухапване не могат да пренасят коронавируса? Та, нали те са причина за разпространението на някои заболявания.

Микроорганизмите, които могат да пренасят комарите чрез ухапване, са причина за милиони тежки случаи на заболявания. Чрез тях се предават заболявания като Западнонилска треска, денга, зика, жълта треска, малария и редица други. 

Но, за да се случи заразяване от болен с инфекциозно заболяване чрез комар на друг човек, трябва да се има предвид, че процесът е доста сложен. Обикновено хората имат погрешната представа, че при ухапването става смесване на кръв от едиn на друг човек, сякаш комарът работи с инструмент. Всъщност, комарът смучe кръвта и от устния му апарат тя попада вътре в храносмилателната му система. За да стане вирусоносител, е необходимо вирусът да престои в храносмилателната му система поне няколко седмици, да инфектира повърхностните клетки в храносмилателната му система, слюнчените жлези и цялото му тяло. Този процес отнема минимум няколко дни до седмици. Отделно стои въпросът, че по пътя си среща множество защитни бариери и всъщност шансовете му да оцелее са нищожни.

Чрез комарите не могат да се предадат всички вируси. Например комарите не се заразяват и не предават ХИВ, тъй като извън гостоприемника човешкият имунодефицитен вирус загива за минути. Попадайки в храносмилателната система на комара, той не може да се размножава и загива. Ебола също не може да се предаде чрез комари и това е доказано от учените след множество експерименти, дори когато е въвеждан умишлено в организма им. 

На този етап не съществуват никакви научни доказателства, че коронавирусът може да се предава чрез ухапване от комар. SARS-Cov-2 е вирус, който се предава по въздушно-капков път – при кашлица, кихане, говор или чрез докосване на заразени повърхности. Няма данни за пренасянето му чрез комари, информира Puls.bg.

Ако все още се чувствате несигурни, то можете да вземете обичайните мерки за защита от ухапване от комари. Дома си може да предпазите чрез мрежи или специални устройства, себе си – чрез нанасянето на подходящи репеленти. Много по-важно е да съблюдава изрядна хигиена, често да миете ръцете си, да избягвате струпването на хора, отколкото да се тревожите от ухапването на комар.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК